BiH
118

Oglasio se komesar Vahid Ćosić: Unaprijed sam proglašen krivim

FENA
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vahid Ćosić oglasio se saopćenjem na službenoj web stranici MUP-a KS-a i traži da rad Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo bude nezavisan bez političkih utjecaja na rad članstva.

U današnjem saopćenju je istakao da je jučerašnja hitna sjednica Nezavisnog odbora, na kojoj je razmatrana sigurnosna situaciju, ometana.

"Kantonalni premijer samoinicijativno je upućivao više pitanja policijskom komesaru i iznosio tvrdnje bez ikakvih dokaza, u cilju da ga pred Nezavisnim odborom diskreditira i predstavi kao glavnog krivca za tragične događaje", naglasio je Ćosić.

Navodi da je Nezavisni odbor zakonom nezavisno tijelo Skupštine Kantona koje provodi postupak izbora i smjene policijskog komesara, te vrši nadzor nad njegovim radom, koji radi isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruženja ili bilo kojeg naroda u BiH.

"Bez ijednog pravno relevantnog argumenta i bez provedenih procedura sam unaprijed proglašen krivim i medijski sam 'linčovan', a u cilju da premijer sačuva svoju poziciju kao i da se sačuvaju pozicije u Tužilaštvu KS-a, i da se na takav način skrene pažnja s njihove odgovornosti isključivo na odgovornost policije u KS-u", istakao je on.

Naglasio je da kao policijski komesar, u dosadašnjem radu, nikada se nije koristio metodom prebacivanja odgovornosti na druge i dodaje da je spreman da snosi svu odgovornost, ali isključivo u zakonito provedenim postupcima i u nadležnim tijelima koji nadziru i ocjenjuju njegov rad.

"Prisustvo i postupanje kantonalnog premijera na sjednici Nezavisnog odbora smatram pokušajem stavljanja pod političku kontrolu policijskog komesara i Nezavisnog odbora, i direktno uplitanje u rad policijskog organa i policijskih službenika, kao i njihovu smjenu, naročito kada se ima u vidu da sam u prethodna dva dana prije sjednice bio prisutan na sjednici Vlade, gdje sam premijeru i cjelokupnoj Vladi dao iscrpne odgovore na sva njihova pitanja", naveo je Ćosić u današnjem saopćenju.

Osim članova Nezavisnog odbora i policijskog komesara Ćosića, na sjednici su bili prisutni i premijer Elmedin Konaković, predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine KS-a Elvedin Okerić i ministar MUP-a Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.