Tlo ne miruje, jačina 4,6 stepeni Richtera
17

FOTO / Još jedan snažan zemljotres potresao Bosnu i Hercegovinu

Piše: A. Dž.
Epicentar zemljotresa kod Zenice
(Foto: Klix.ba)
Bosnu i Hercegovinu je oko 11 sati potresao još jedan snažan zemljotres, nakon kojeg je uslijedio jedan manji. Jačina zemljotresa iznosila je 4,6 stepeni prema Richterovoj skali, a epicentar je ponovo bio u blizini Zenice, na Smetovima.

Kako nam javljaju Zeničani, podrhtavanje tla je bilo slično onome od prije dvije noći, kada je Zenicu pogodio jedan od najjačih zemljotresa u posljednih 40 godina, izazvavši manju materijalnu štetu.

Novo snažno podrhtavanje tla je, prema podacima Seizmološkog zavoda FBiH, zabilježeno na dva kilometra dubine s epicentrom sedam kilometara od Zenice. Magnituda u epicentru je iznosila 4,6 stepeni prema Richterovoj skali i šest stepeni prema Merkalijevoj.

U pojedinim dijelovima grada je nestalo struje, a među stanovništvom je ponovo zavladala panika. U strahu od novih, jačih potresa uplašeni Zeničani su sigurnost potražili na ulicama, kao i prije dvije noći.

Na pojedinim objektima je, prema za sada dostupnim informacijama, nastala manja materijalna šteta. Iz zeničkih obdaništa pozivaju roditelje da dođu po svoju djecu.

Kako saznajemo sve ekipe Civilne zaštite Općine Zenica su na terenu i provjeravaju eventualnu materijalnu štetu. Najviše su ugroženi stariji objekti na kojima zemljotres ove jačine može izazvati padanje dimnjaka, manje pukotine u zidovima, opadanje maltera i fasade.

Zemljotres su osjetili i stanovnici Banje Luke, Tuzle, Kaknja i drugih mjesta u blizini Zenice, a u Sarajevu je jačina potresa iznosila tri stepena prema Richterovoj skali.