BiH
69

Novi udar na studentski džep: Smještaj u domovima od 1. januara skuplji za 45 KM

Piše: Maja Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od 1. januara 2015. godine svi studenti koji žive u studentskim domovima smještaj će plaćati za 45 KM skuplje, potvrdio je za Klix.ba Emir Kadrić, direktor JU Studenski centar Sarajevo. Odluka o korigovanju cijene najavljena je prije nekoliko mjeseci, a na kantonima je da iz budžeta izdvoje više novca za sufinansiranje studenata.

"Mora doći do korekcije cijene, s obzirom na stanje na tržištu, da bismo pružili uslugu kakvu smo imali i ranije. Moramo naplaćivati dodatnih 45 KM jer je tako utvrdila neovisna revizija. U ovom periodu je to bilo nemoguće i nismo htjeli teret staviti na 'leđa studenata' te smo rekli da ćemo izgurati s ovim što imamo do Nove godine. Uputili smo zahtjeve svim kantonima da prihvate plaćati dodatnih 30 KM od 45 KM (koliko iznosi 2/3) od 1. januara sljedeće godine. Čekamo odgovore kantona do 20. ovog mjeseca da vidimo hoće li ispuniti ono što su obećali, a to je da umjesto 189 KM sada plaćaju 219 KM subvencije, a studenti 15 KM više nego do sada", rekao je Kadrić za naš portal.

Ukoliko kantoni ne pristanu plaćati dodatnih 30 KM troškove će morati snositi studenti sami. Nažalost, mnogi nisu u situaciji da plaćaju dodatno jer su domove svakako jedva priuštili. To bi značilo da bi takvi studenti mogli biti primorani prekinuti svoje školovanje, jer neće moći plaćati smještaj u studentskim domovima.

"Žalosno je da neko nema razumijevanja, da djeca zbog 45 KM budu prisiljena napustiti studije. Šaljem poruku svima koji odlučuju i prave budžete, 'Molim vas planirajte te novce i obavijestite nas da možemo pustiti studente da žive u domovima'. Mi smo sve uradili i ostavili smo dovoljno vremena svima da reaguju, ali podvlačimo da je neminovno da dođe do korekcije cijena zbog poskupljenja energenata i prehrambenih proizvoda", rekao je Kadrić.

Posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS urađena je 2008. godine. Od tada su cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

"Ako studenti budu željeli iskazati svoje zadovoljstvo onda to trebaju učiniti pred ministarstvima i vladama kantona iz kojih dolaze, a ne pred zgradom Kantona Sarajevo jer on nema veze s tim, on je samo osnivač", poručio je Kadrić.

Istakao je kako niko nema prava da studentske domove iz godine u godinu gura u veću dubiozu, te da je najmanje što zaslužuju studenti to da imaju uvjete barem približno kao u zemljama iz okruženja, ali i onima kakvi su u Republici Srpskoj koja je usvojila Zakon o studentskom standardu.

"Naš dugogodišnji zahtjev je da se usvoji Zakon o studentskom standardu, koji će omogućiti da na vrijeme dobijemo sredstva i reagujemo kada dođe do korekcije cijena te da institucije budu odgovorne", kazao je Kadrić.

Dakle, umjesto dosadašnjih 189 KM kantoni bi trebali plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130 KM od 1. januara 2015. godine trebaju plaćati 145 KM.