BiH
3

Nikolić u Mostaru: Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim

Anadolija
Tomislav Nikolić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Tomislav Nikolić (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Danas možemo reći da smo postigli značajne rezultate u utvrđivanju sudbina nestalih lica, poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nakon potpisivanja Deklaracije o traženju nestalih u Mostaru, javlja Anadolija.

"Više od dvije decenije naše građane i našu budućnost opterećuje rasvjetljavanje sudbine nestalih tokom ratova devedesetih godina na području bivše Jugoslavije. Danas možemo reći da smo postigli značajne rezultate u utvrđivanju sudbine nestalih lica", poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, rad na rješavanju ovog problema je kompleksan i dugotrajan.

"Problem nestalih lica predstavlja veoma osjetljivo humanitarno pitanje i zahtijeva odgovoran, kontinuiran i sistematičan pristup i saradnju svih relevantnih subjekata, država, međunarodnih organizacija, civilnog društva i udruženja nestalih", poručio je Nikolić.

Kako je kazao, svaka žrtva, svaka porodica nestalog lica, bez obzira na nacionalnost, vjeru, jezik i druga svojstva, zavređuje nepristrasan i odgovoran odnos svih relevantnih subjekata nadležnih za utvrđivanje sudbine nestalih.

"Republika Srbija će nastaviti da savjesno i odgovorno pristupa rješavanju ovog pitanja, svjesna da protok vremena ne smije da umanji, već naprotiv, pojača naše napore u pravcu sveobuhvatnog rješavanja teškog nasljeđa prošlosti. Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima, niti od zahtjeva da se procesuiraju i sankcionišu odgovorni", kazao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik je naglasio kako je njegova zemlja "partner svima, svakome ko želi da podstakne regionalnu saradnju".