BiH
453

Nermin Nikšić za Klix.ba: MMF nam je sugerirao prodaju telekoma i elektroprivreda, ali smo to odbili

Razgovarao: Faruk Vele
Vlada Federacije BiH ulazi u posljednji čin četverogodišnjeg mandata. Iako je pred brojnim izazovima godine u kojoj se očekuje grčevita borba za očuvanje fiskalne stabilnosti, federalni premijer Nermin Nikšić, koji smatra da je vodio najbolju Vladu FBiH do sada, optimista je i očekuje ekonomski rast, kao i nova radna mjesta za čak 10.000 radnika! Istovremeno, najavljujući i borbu protiv korupcije poručuje kako očekuje "da se zatvori u BiH prestanu puniti sirotinjom, već da svoja vrata otvore za one koji su tu sirotinju napravili".
Nikšić: U zatvor moraju oni koji su stvorili sirotinju
Nikšić: U zatvor moraju oni koji su stvorili sirotinju
U razgovoru za Klix.ba govori o posljednjim odlukama Vlade FBiH, očekivanjima, napadima, privatizaciji, kriminalu... Jedno je Nikšić siguran, a to je da "ne bih bio spreman još jednom proći sve ovo što sam prošao u proteklom periodu".

Federalna vlada je nedavno usvojila set antikorupcijskih zakona koje je uputila u parlamentarnu proceduru. Zanimljivo, dobili ste podršku i reisu-l-uleme Kavazovića. Što takva zakonska rješenja mogu da donesu, kakva su Vaša očekivanja? Opet, svjesni ste da ćete se suočiti sa optužbama da je ovo predizborni zakon i da se donosi poslije četiri godine mandata u vlasti.

Ovo nisu predizborni već mandatni zakoni. Radi se o setu zakona koje pripremamo gotovo tri godine i koji su prošli najširu moguću javnu raspravu i konsultacije. Na optužbe smo već navikli i uglavnom ih plasiraju oni koji pokušavaju na sve načine spriječiti donošenje ovih zakona. Te optužbe su besmislene baš kao i one koje smo imali priliku slušati, a koje kritikuju rješenja koja uopšte nisu predviđena u zakonu. U proces izrade zakona bili su uključeni predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužilaštva, međunarodni eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, predstavnici Evropske komisije u BiH, ali i brojni drugi predstavnici stručne i opšte javnosti tako da su optužbe o predizbornom karakteru ovih zakona uistinu besmislene i mogu dolaziti samo od onih koji strahuju od njihovog usvajanja, a njih je puno i baš zbog njih jedva čekam da se ovi zakoni počnu primjenjivati.

Dobro, o čemu se radi?

Radi se o sistemskim zakonima koji trebaju osigurati moderan i efikasan mehanizam utvrđivanja, oduzimanja i upravljanja sa nezakonito stečenom imovinom pri čemu je kompletan postupak utvrđivanja i oduzimanja u rukama tužilaca i sudova, dok se upravljanje povjerava posebnoj agenciji što je evropska praksa i ta agencija, dakle, nema nikakve operativne nadležnosti.

Također, zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala predviđa se osnivanje specijaliziranih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda koji bi procesuirali najteže oblike korupcije i kriminala u skladu sa najboljom evropskom praksom, te se uvode novi pravni instituti neophodni za obračun sa organiziranim kriminalom poput saradnika pravosuđa. Primjena ovih zakona treba osigurati odlučan obračun države sa korupcijom i kriminalom i to je nešto što svi čekamo isuviše dugo, a to je istinska vladavina prava. Očekujem da primjena ovih zakona konačno osigura da se zatvori u BiH prestanu puniti sirotinjom, već da svoja vrata otvore za one koji su tu sirotinju napravili.

Drago mi je da sam sa svojim saradnicima imao priliku ove sedmice da o ovim zakonima razgovaram i sa uvaženim reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem te da mu predstavimo šta smo to mi radili i šta očekujemo od ovih zakona. Zadovoljstvo mi je da je on pokazao interes za ove projekte i što je podržao potrebu usvajanja jednog ovakvog zakonskog okvira. Posebno želim istaći kako je i on prepoznao potrebu za njihovim donošenjem i činjenicu da je ovo put ka izgradnji i jačanju države i njenih institucija.

Da li iza ovog seta zakon stoji samo SDP ili je to naprosto prijedlog cijele Vlade FBiH, uključujući i ministre iz SDA, recimo?

Da budem sasvim jasan ovo su prijedlozi Vlade FBiH i ovaj put, kao i prvi put kada su usvojeni na Vladi. Svi ministri iz svih stranaka su to podržali. Dakle, radi se o prijedlozima Vlade koji su usvojeni jednoglasno. SDP nikada nije imao dilema oko podrške ovim zakonima u Parlamentu, ali nažalost zbog raznih razloga, a najviše manipulacije određenih političko-kriminalnih krugova koji su u to uspjeli uvući i pojedine predstavnike međunarodne zajednice, ali i pravosuđa, ti zakoni ranije nisu prihvaćeni u Parlamentu. Očekujem da ovaj put bude dovoljno glasova za njihovo usvajanje jer mi više nemamo vremena za gubljenje. To je ono što sve političke stranke deklarativno podržavaju.

Bezbroj puta smo imali priliku čuti opljačkane i obespravljene radnike kako to traže, a mislim da smo jasno vidjeli u protekla dva mjeseca kao to nedvosmisleno žele i građani ove zemlje. U sklopu ovog paketa je, primjerice, peti put u ovom mandatu predložen novi zakon o prekršajima koji omogućava više reda i strožije sankcije, pored ostalog, za rad na crno. Mi iz SDP-a ćemo ovaj zakon podržati kao što smo to radili i u četiri prethodna pokušaja i nadam se da će i druge stranke prepoznati interes građana da se takav zakon usvoji i učiniti to isto. Ja ih pozivam da to urade jer time šaljemo poruku da ćemo se obračunati sa onima koji izrabljuju radnike. Rekao bih da je ovo projekat na kome ćemo vidjeti postoji li jasno izražena volja parlamentaraca i političkih stranaka za borbu protiv korupcije i kriminala. Vrijeme je da konačno sud o tome donosimo na osnovu djela, a ne na osnovu riječi.

Šta očekujete od Zakona o nafti? Imali smo priliku čitati ocjene ministra Erdala Trhulja da bi nafta mogla da riješi sve naše probleme. Koliko je ozbiljno naftni gigant Shell shvatio istraživanja u BiH i kakva su očekivanja? Može li ovo biti mali Kuvajt?

Eksploatacija nafte je generacijski projekat i velika šansa za snažniji ekonomski zamah FBiH, ali i cijele države. Nezahvalno je praviti usporedbe, ali preliminarni podaci do kojih je došao SHELL prilikom istraživanja koje je radio u protekle dvije godine, u skladu sa potpisanim memorandumom, daju prostora za zaista velika očekivanja, jer očito je da u FBiH postoje značajne zalihe nafte. Ovaj naftni gigant je već uputio pismo namjere za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte. Trenutno se priprema objava javnog poziva za izbor stručnog konsultanta za pomoć Vladi u pregovorima oko ugovora sa SHELL-om, koji treba odobriti Parlament FBiH u skladu sa zakonom o eksploataciji nafte kojeg smo ranije usvojili. Učinit ćemo sve da ovaj veliki projekat dovedemo do kraja.

Zakon o nafti je jedan od najvažnijih projekata ove Vlade i on se odnosi na uređenje naftnog tržišta u FBiH koje nije regulirano nikakvih sličnim propisom već dvije decenije. Ovaj zakon, pored ostalog, konačno će riješiti status "Terminala Federacije“ d.o.o. i propisati način stvaranja i održavanja obaveznih naftnih rezervi, kako komercijalnih tako i državnih. Očekujem da ovaj zakon dobije podršku jer je nezamislivo da sektor naftne privrede u kojem se godišnje ostvari oko milijardu KM prihoda, gotovo nikako zakonski nije uređen, te da u njemu svi zarađuju osim države. Na ovom zakonu se radi već dvije godine i mislim da imamo priliku konačno urediti ovu stratešku oblast na jako kvalitetan način.

Vlada FBiH na sjednici u februaru utvrdila je prijedlog amandman o nezastarijevanju krivičnih dijela iz procesa privatizacije, organizovanog i privrednog kriminala, a predloženo je i da bude oduzeta imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima. Hoće li ove godine neko od profitera zaista mogao završiti iza rešetaka i da mu bude oduzeta imovina.

Apsolutno sam svjestan i građani su s pravom ogorčeni jer nema procesuiranja slučajeva korupcije i privrednog kriminala, a i ja sam zbog toga i ljut i ogorčen. Stalno sam u kontaktu sa brojnim predstavnicima obespravljenih radnika koji od mene traže da procesuiram kriminal. Ja im objašnjavam da to nije nešto što može i treba da radi Vlada, ali ne mogu da im objasnim zašto to ne rade oni koji mogu i trebaju i koji su po zakonu dužni, a to su pravosudne institucije. Da je to tako vidi se iz zvanične pravosudne statistike, pa tako u FBiH u protekle tri godine nemate ni jednu optužnicu za privatizacijsku pljačku, dok za primanja ili davanje mita imate po dva ili tri slučaja godišnje, a 70 posto svih presuda u FBiH su uvjetne osude!?

Amandman kojim se propisuje nezastarijevanje niza krivičnih djela je dugo stajao u Vladi jer smo vodili političke konsultacije oko njegovog usvajanja imajući u vidu da za to trebaju dvije trećine glasova u Parlamentu. Mislim da je sazrelo vrijeme da se ovaj amandman usvoji i da se tako unese strah i panika među one koji su mislili da će se zastarom spasiti od odgovornosti za počinjeni kriminal. Nažalost, mnogi primjeri očitog kriminala su već otišli u zastaru i ovo je prilika da tu nepravdu ispravimo.

Da li će neki od njih odgovarati do kraja godine teško je reći. Sve je u rukama tužilaca i sudova i ja ih ohrabrujem da rade svoj posao odlučnije. Ukoliko se set antikorupcijskih zakona usvoji, onda ćemo sigurno imati jasne adrese od kojih ćemo moći tražiti da tuže i sude profitere i kriminalce i da im oduzimaju ono što su opljačkali, a posao Vlade i Parlamenta FBiH će biti da te institucije maksimalno opreme i da im stvore uslove da rade efikasno i brzo.

Ostalo je negdje pola godine do kraja Vašeg mandata. Kada se sve sagleda, kako vidite svoj i rad Vlade FBiH. Kazali ste nedavno da ste zatekli haos, a da ostavljate više do 100 kilometara autoputa i veće penzije. No, građani ne vide da im je bolje...

Siguran sam da je FBiH, danas bolje mjesto nego je bila 2011. kada je izabrana ova Vlada. To međutim i dalje nije dovoljno i toga sam itekako svjestan jer su promjene spore i teško se vide. Činjenica je da smo mi Vlada koja je napravila više kilometara autoceste nego sve Vlade prije nas i da ćemo u to investirati više od 1,2 milijarde KM, da smo Vlada koja je najviše povećala penzije, Vlada koja je vratila sve dugove prema demobilisanim borcima, neratnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, RVI, te da nismo ni prema kome napravili bilo kakav novi dug.

Činjenica je i da smo oživjeli namjensku industriju koja je bila skoro mrtva prije tri godine. Uspjeli smo pokrenuti investicije u energetiku za šta smo morali usvojiti niz zakona, jer ništa nije postojalo. Činjenica je da je ovo jedina Vlada koja je smanjila plaće u administraciji i to odmah na početku mandata i ukinula brojne naknade. Uštede postignute na taj način se mjere desetinama miliona KM. Činjenica je da smo FBiH uspjeli izvući iz recesije i da smo ušli u obračun sa kriminalom u brojnim firmama poput Fabrike duhana Sarajevo, Bosnalijeka ili kriminalu sa uvođenjem u prava hiljada lažnih boraca i dezertera, čime ne samo da je došlo do krađe budžetskog novca, već su poniženi istinski borci i patriote. Ali pravosuđe te naše napore nije pratilo na pravi način. Deblokirali smo Elektroprenos BiH kao jedinu državnu kompaniju koja će vrlo brzo početi sa investiranjem više stotina miliona maraka, u kojoj je upravo u toku konkurs za prijem stotinjak novih radnika, sistemski riješili prava povratnika u RS ili problem dugova sportskih klubova i saveza. Činjenica je također da smo za razliku od država u regionu uspjeli u borbi za očuvanje radnih mjesta i održali nivo zaposlenih.

Međutim, činjenica je i da to nije dovoljno te da nismo došli do cilja kojeg smo željeli. Činjenica je da i dalje imamo previše nezaposlenih, činjenica je da nismo uspjeli sistemski riješiti pitanje uvezivanja staža, te da ima još dosta firmi za čiji spas i opstanak se borimo. Činjenica je i to, da i dalje ima puno onih koji nemaju zdravstvenu zaštitu iako smo i na tom planu napravili pozitivan pomak. Ukoliko usvojimo antikorupcione zakone i zakon o nafti o kojem smo govorili, ja ću ovaj mandat smatrati uspješnim, pogotovo kad znamo u kakvim nemogućim političkim uslovima je Vlada radila, a gotovo pola mandata je u nekoj vrsti tehničkog mandata jer joj je izglasano nepovjerenje.

Pa, ipak, još visi pitanje hoće li u ovog godini biti ostvarena fiskalna stabilnost. Mogu li biti upitne prinadležnosti, penzije, invalidnine... Šta od Vas mogu očekivati građani?

Do sada smo uspjeli očuvati fiskalnu stabilnost i vratiti brojne dugove koje smo naslijedili. Mi smo već smanjili dug za 207 miliona KM u odnosu na onaj koji smo zatekli, a plan je da do kraja ove godine taj dug bude smanjen za 444 miliona KM. Mjeseci koji su pred nama biće veliki izazov jer je upitan nastavak aranžmana sa MMF-om od kojeg je u ovoj godini u budžetu planirano 300 miliona KM prihoda. Ukoliko tog novca ne bude, morat ćemo raditi rebalans i taj novac osigurati na drugi način. Radimo na alternativnom scenariju ukoliko dođe do prekida aranžmana i učinit ćemo sve da se nastavi uredna isplata invalidnina i penzija na dostignutom nivou, ali i svih drugih budžetskih davanja.

Očekuje se nastavak privatizacije. Šta bi u ovoj godini moglo biti predmet prodaje? Jesu li u opciji i neka od vodećih preduzeća? Čini mi se da je i MMF insistirao na nastavku privatizacije.

U ovoj godini neće biti privatizacije velikih firmi poput telekoma ili elektroprivreda. Realno situacija na tržištu je takva da ne postoji neki veliki interes za ostale državne kompanije tako da nije realno očekivati neke privatizacijske procese. U prošlosti su propuštene neke dobre prilike za privatizacije pojedinih firmi i pitanje je hoćemo li više imati takvih šansi.

Nažalost zbog brojnih malverzacija i privatizacijskih pljački imamo jako loše iskustvo iako ima i pozitivnih primjera. Zato mislim da privatizaciju ne smijemo posmatrati kao neko zlo već kao proces koji je neminovan i koji treba donijeti nove investicije i radna mjesta. Evo upravo ovih dana Agencija za privatizaciju FBiH završava pregovore sa Preventom oko kupovine KTK Visoko, što će značiti spas za ovu kompaniju i njene radnike i to je proces koji traje već dugo i sigurno je pozitivan primjer kako privatizaciju treba provoditi.

Kada je u pitanju MMF oni su tražili da se napravi jedan vremenski plan i raspored privatizacije. Tačno je da su pitali kakve su namjere Vlade i sugerisali da razmislimo o prodaji telekoma i elektroprivreda. Nismo se složili i od njihove prodaje u mandatu ove Vlade sigurno neće biti ništa.

Šta se u ovoj godini u FBiH može očekivati na planu zapošljavanja i investiranja. Utisak je da se posebno radi na polju energetskog sektora, autoputeva, ali i namjenske industrije. U međuvremenu je riješen problem Elektroprijenosa BiH. Koliko se novih radnih mjesta može očekivati?

Ovo će sigurno biti godina ekonomskog oporavka i već su primjetni pozitivni trendovi koji govore o rastu industrijske proizvodnje, izvoza, veće proizvodnje u poljoprivredi... Očekujemo početak velikih investicija u energetskom sektoru, nastavlja se izgradnja autoputa na koridoru Vc. Vlada FBiH je u budžetu osigurala 10 miliona KM za aktivne mjere zapošljavanja putem Federalnog zavoda za zapošljavanje koji će iz svojih izvora izdvojiti dodatnih 17 miliona KM.

Program je već usvojen na Vladi i očekujemo da sa ovim fondom omogućimo najmanje 10.000 novih radnih mjesta. Želim istaći kako je ovo najveći fond za te namjene koji je u FBiH ikada napravljen. U budžetu su planirana i sredstva u iznosu od 10 miliona KM za domaću Union banku koja će biti upotrijebljena za otvaranje povoljnih kreditnih linija, kao i sredstva za garantne fondove preko Union banke i IGA BiH kojim želimo pomoći našim izvoznicima, što će također generirati rast i otvaranje novih radnih mjesta. Nadam se da će oporavak koji se bilježi i u Evropskoj uniji pozitivno djelovati na dodatni rast izvoza.

Kad je riječ o Eelektroprenosu, već sam rekao da je ovih dana u toku konkurs za prijem stotinjak radnika, od par stotina koji bi se trebalo direktno zaposliti u ovoj kompaniji. Svakom ozbiljnom je jasno kako će i pokretanje investicionog ciklusa od strane ove kompanije vrijednog gotovo 300 miliona KM osigurati angažman i drugih kompanija i njihovih radnika pa i otvaranje novih radnih mjesta. Entitetske Vlade su preuzele obavezu podržavanja inicijative koja bi osigurala da poslove na ovim investicijama dobiju upravo domaće kompanije. Vrlo brzo očekujem realizaciju aktivnosti koje vodimo sa Agencijom za bankarstvo, a koja bi trebala rezultirati oslobađanjem značajnih sredstava komercijalnih banaka koja bi se trebala koristiti za povoljnije kreditiranje naših privrednika ali i stanovnika.

Pored toga šansa za dodatni razvoj ogleda se i u činjenici da postoji nedvosmisleno iskazan interes ulagača iz Turske, SAD-a i zemalja Zaljeva, tako da imamo potpuno pravo očekivati da ove godine, kao rezultat svega toga, dođe do rasta zaposlenosti. U mjesecima koji su pred nama, to će sigurno biti jedan od najvećih Vladinih prioriteta.

Stiče se utisak da na zamaku još jednog mandata SDP i SDA sarađuju bolje nego ikada i da Vlada FBiH funkcionira. Šta se u međuvremenu promijenilo? Zajednički interes ili je li to nagovještaj saradnje i nakon općih izbora?

Vlada Federacije BiH je funkcionirala i u vremenu najvećih političkih tenzija i turbulencija u proteklom periodu. Nažalost narušeni politički odnosi rezultirali su blokadama u Parlamentu gdje su brojni zakonski projekti obarani ili su raznim proceduralnim smicalicima razvodnjavani. Naravno i u Vladi je bilo problema, ali je Vlada sve vrijeme radila i nije generirala nove probleme, iako ni to nije uvijek bilo lako i jednostavno za osigurati.

Trenutno su politički odnosi dosta relaksiraniji i to se vidi. Mislim da ove dvije stranke imaju najveću odgovornost u FBiH i naročito u Vladi FBiH. Također mislim kako su i jedni i drugi toga svjesni i da žele iskoristiti ovo vrijeme kako bi se neki započeti projekti dovršili. Ima dosta toga oko čega se ne slažemo, ali mislim da ne treba gubiti vrijeme na te sukobe, već trebamo raditi na onim stvarima oko kojih imamo slične ili identične stavove. To se najbolje vidjelo prilikom usvajanja zakona o pravima povratnika u RS i Distrikt Brčko i zakona o otpisu i reprogramu dugova sportskih kolektiva i saveza.

Analitičari, pa i neki međunarodni predstavnici upozoravaju da bi, unatoč svemu, ovo mogla biti teška godina i da bi se, ukoliko vlasti nešto ne poduzmu, mogao eskalirati socijalni bunt. Jesu li političari naučili lekciju iz februara? Bojite li se ponovnog dešavanja naroda?

Ova godina će zbog izborne kampanje biti sigurno obilježena određenim tenzijama, a ne treba se iznenaditi ako ova kampanja bude najprljavija do sada, što se već vidi kroz pojedine medije. Danas je potpuno jasno da su određene političke snage pokušale opravdane zahtjeve obespraljenih radnika zloupotrijebiti za ostvarivanje svojih nerealnih političkih ambicija. Ja se nadam da su pouke izvučene. Vlast se dobiva i mijenja kroz parlament i na izborima. U međuvremenu se svi trebamo baviti svojim poslom. Vlade se moraju baviti životnim problemima, poslanici zakonodavstvom, pri čemu je jasno da je posao opozicije da kritikuje i bude korektiv vlasti.

Vlada je operativni organ vlasti i mi već tri godine svakodnevno imamo komunikaciju sa sindikatima, kako opštim i granskim, tako i sindikatima pojedinih preduzeća, poslodavcima, boračkim udruženjima, penzionerima i drugim formalnim i neformalnim grupama pokušavajući da njihove probleme riješimo. Nekad uspijemo, a nekad ne, ali jedno je sigurno uvijek smo pokušali biti i jesmo dio rješenja. Dakle umjesto da za svako rješenje nudimo hiljadu problema, mi tražimo i nudimo rješenje za svaki problem. To ćemo i dalje nastaviti da radimo i nadam se da će mjere o kojima sam govorio u oblasti zapošljavanja i borbe protiv kriminala i korupcije građanima ipak dati nadu da nismo svi isti i da se od BiH može napraviti bolje mjesto za život.

Može li Vlada FBiH konačno uspostaviti red u Aluminiju iz Mostara. Osigurati nastavak rada, ali i da se konačno zna šta država ima od te kompanije, osim što joj je badava godinama davala struju? Zbog takvih postupaka u Hrvatskoj su podignute optužnice.

Jedno je sigurno Vlada želi uspostaviti red i želimo učiniti sve što je u našoj moći da spasimo ovu kompaniju prije svega zbog njenih radnika, koji nisu samo oni koji rade već i onih radnika koji s pravom očekuju pravdu zbog činjenice da im je uskraćeno pravo da rade. Aluminij Mostar se može spasiti, ali je uslov za to da se prekinu kriminalni ugovori koji su ovu firmu doveli na rub ponora. Vlada FBiH želi pomoći radnicima ove kompanije, ali neće donositi nezakonite odluke kako bi spašavali bilo čiji kriminalni interes. Aluminij je nažalost 20 godina bio potpuno van državnog sistema i Vlada FBiH nije imala nikakav uvid u poslovanje, a sada kada imamo svoje ljude u

Nadzornom odboru, nekoliko mjeseci, i kada smo iz nalaza Finansijske policije vidjeli šta se dole dešavalo, od nas se očekuje da nekim čarobnim štapićem riješimo 220 miliona KM obaveza. Upravo oni koji su doveli Aluminij na rub ponora prozivaju Vladu, pri čemu nijednom riječju ne žele preuzeti niti odgovornost za stanje u kojem se kompanija nalazi, niti ponuditi bilo koje drugo rješenje osim cijene električene energije. Ta cijena jeste jako bitna, ali sigurno je i da nije ključni razlog zbog čega je ovoliki dug. Ponavljam, država ima interes da Aluminij opstane i da se ta industrija razvija, ali se njegovo poslovanje mora postaviti na ekonomskim principima, a ne kriminalnim.

Ukoliko bude prilike, jeste li spremni voditi Vladu FBiH u još jednom mandatu? Šta ćete osobno planirate raditi nakon oktobra?

Često imam običaj reći kako je za, evo, tri godine i jedan mjesec mandata ove Vlade prošlo događaja dostatnih za nekoliko uslovno rečeno normalnih mandata. Sigurno je da je to iscrpilo i mene i moje saradnike. Želja mi je da građani objektivno sagledaju rad i rezultate koje je ostvarila Vlada, pa i ja lično. Siguran sam da će svaka objektivna ocjena pokazati kako se radi o Vladi koja je usprkos svim političkim turbulencijama najbolja Vlada do sada i sa najboljim rezultatima. Kažem objektivna ocjena, svakako da će biti i onih koji će tvrditi drugačije zato što tako objektivno misle i s njima bih volio razmijeniti argumente. Bit će i onih koji drugačije tvrde zbog toga što na taj način žele devalvirati rad Vlade i politički profitirati i to je, također, legitiman stav, ali njima ne vrijedi nuditi bilo kakve argmente.

Dakle hoću li biti u prilici ponoviti mandat zavisi od rezultata izbora i to je volja birača. Sigurno je da ne bih bio spreman još jednom proći sve ovo što sam prošao u proteklom periodu. Pogotovo imajući u vidu medijsku harangu, pljuvanje i laži kojima smo izloženi moja porodica i ja. To je nešto što čovjek ni neprijatelju ne bi poželio. Svakako da to ne služi na čast onima koji se time bave i siguran sam kako ipak nemaju miran san. Meni ostaje satisfakcija da mi tu tvrđavu u kojoj na kraju uvijek imam sigurno utočište, moju porodicu, nisu uspjeli ni pokolebati, ni srušiti. Njima sam beskrajno dužan i nadam se da ću biti u prilici nadoknaditi taj dug.