BiH
835

Lipovača podnio ostavku, nova Vlada USK za 10 dana

Klix.ba
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Hamdija Lipovača (Foto: Klix.ba)
Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je u nedjelju iza ponoći podnio ostavku na vanrednoj sjednici Skupštine, a prihvatili su je svi prisutni zastupnici.

O njegovoj ostavci su se izjasnili i zastupnici koji su je sa 24 glasa za prihvatili. Lipovača je kazao kako "ostavku ne daje huliganima", već građanima, odnosno Skupštini koja ga je i izabrala.

On je također dodao da će obavljati funkciju premijera dok se ne imenuje nova vlada, što bi trebalo uslijediti u narednih 10 dana, odnosno očekuje se da se stranke u Skupštini dogovore o novom mandataru u narednih 10 dana.

Osim toga, Lipovača je tražio od demonstranata da ne traže ostavke načelnika općina u USK te da se ne organiziraju više protesti u gradovima tog kantona. Od prisutnih predstavnika demonstranata je dobio svojevrsnu garanciju da neće biti protesta, odnosno nasilnih demonstracija, ali su oni također istaknuli da je ovo samo jedan ispunjen uvjet od 12, koliko su ih postavili pred tamošnju vlast.

Lipovača je, između ostalog, kazao da đe obavljati tu funkciju do izbora nove vlade, jer ne želi pristati na haos. Prije Lipovače ostavke su podnijeli premijeri Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i sarajevskog kantona. Ostavku je, između ostalih, u nedjelju podnio i Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.