BiH
1

Interes francuskih kompanija za izgradnju cestovne infrastrukture u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Republike Francuske Rolanda Gillesa, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji i prioritetima Vijeća ministara BiH te unapređenju privredne saradnje dviju država.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Francuske dobri i prijateljski i da je potrebno dodatno snažiti privrednu saradnju.

U tom pravcu, Gilles je najavio da će Francuska ambasada organizirati "Dane informacija o BiH“ te da postoji interes velikih kompanija iz Republike Francuske za ulaganja u BiH, osobito u oblasti cestovne izgradnje.

Bevanda je pozdravio inicijativu Ambasade, naglasivši da su projekti izgradnje autoceste na koridoru 5c, Jadransko-jonske autoceste i sektor energetike oblasti u kojima inozemni ulagači imaju otvoren i ravnopravan prostor za svoje investicije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je izrazio optimizam glede usvajanja budžeta u Parlamentarnoj skupštini BiH, istaknuvši da BiH ne može sebi dopustiti da ponovno bude na privremenom finansiranju.

Obostrano je konstatirano da se presuda "Sejdić- Finci“ treba implementirati što prije, u punom kapacitetu, što će otvoriti novu evropsku stranicu Bosne i Hercegovine nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Zahvalivši Republici Francuskoj na dosadašnjoj podršci, predsjedavajući Bevanda je uputio čestitke novoizabranom francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.