BiH
0

ICMP: Odati počast nestalim osobama bez obzira na nacionalnost

Klix.ba
Foto: ICMP
Foto: ICMP
Porodice nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije će 30. augusta organizovati obilježavanje Međunarodni dan nestalih osoba. ICMP pozdravlja napore porodica nestalih u obilježavanju ovoga dana, da se podigne svijest o pitanju nestalih osoba, da se traži odgovornost od svojih vlada, i da zajedno odaju počast nestalim osobama bez obzira na nacionalnost, etničke ili vjerske pripadnosti.

U Bosni i Hercegovini, Udruženja porodica nestalih osoba iz 20 općina/gradova širom BiH će na identičan način postaviti simboličnu instalaciju u sklopu uličnih skupova širom zemlje. Prolaznici će imati priliku da napišu odgovarajuće poruke te da ih postave na siluetu od stiropora koja predstavlja nestalu osobu. Porodice će takođe djeliti letke pozivajući vlasti da ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba, kao i da se više angažuju u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih. Porodice u BiH će također naglasiti svoju želju da vlasti u BiH usvoje njihovu inicijativu i da 30. august proglase kao zvanični "Dan sjećanja na sve nestale osobe u Bosni i Hercegovini."

Porodicama koje obilježavaju ovaj dan u Sarajevu će se pridružiti i grupa od 15 žena iz Iraka koje i same imaju nestale članove obitelji a koje su u posjeti BiH i ICMP-u, kako bi stekle određena iskustva vezana za proces traženja osoba nestalih u sukobima i kršenjima ljudskih prava.

Na Kosovu u centru Prištine, Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova i Udruženja porodica nestalih će postaviti ulične instalacije 1.700 fotografija lica u obliku sata, što predstavlja broj osoba koje se još uvijek vode kao nestali od sukoba na Kosovu kao i protok vremena od kad su nestali.

U Hrvatskoj, Unija udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja će organizirati masovno okupljanje u Zagrebu, sa više od 250 porodica nestalih, te visokih državnih zvaničnika, kako bi obilježili ovaj datum i zagovarali usvajanje Inicijative da 2014. godina bude priznata od strane državnog parlamenta kao Godina nestalih.

U Srbiji, nekoliko Udruženja porodica nestalih koje predstavljaju nestale osobe u sukobima u Hrvatskoj i na Kosovu će se okupiti u Beogradu kako bi odale počast nestalim članovima njihovih porodica. Komemoracija će početi minutom šutnje, nakon čega će nastupiti pjevački hor. Porodice nestalih će se nakon toga u povorci uputiti prema Tašmajdan parku gdje će položiti vijence na spomen ploču.

"Ovaj dan je veoma važan za nas, kako bi zadržali sjećanje na nestale i kako se oni nikada nebi zaboravili. Državne institucije BiH se također trebaju više uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana nestalih, jer imaju tu obavezu prema svojim građanima", istakla je Ema Čekić, predsjednica Udruženja nestalih osoba Vogošća.

"Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba veoma je važno za porodice nestalih. To je podsticaj institucijama da se ubrza proces rješavanja pitanja nestalih osoba, kao najteže posljedice sukoba. Pitanje nestalih osoba je političko pitanje i može se riješiti samo na političkom nivou. No, budući da je to političko pitanje, to ne može biti brzo riješeno", rekla je Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

"Danas, 15 godina nakon rata, Kosovo i dalje traga za oko 1.700 nestalih. Pozivam vlasti u Srbiji i na Kosovu, da pitanje rješavanja sudbine nestalih osoba postave kao prioritet iznad svih drugih prioriteta. Molim se da se u svijetu više nikada ne dogodi ono što se dogodilo nama porodicama", rekao je Bajram Qerkini, predsjednik udruzenja"Glas roditelja".

"Međunarodni dan nestalih osoba je važan za nas jer tada imamo priliku da izrazimo svoje poštovanje, te da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti sve nevine žrtve. Mišljenja smo da niko, nikada ne bi trebao proći kroz istu neizvjesnost i agoniju koju porodice nestalih trpe već godinama", kazala je Nataša Šćepanović, predsjednica udruzenja 1998-2000 Kosovo i Metohija.

Od 40.000 osoba koje su nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, preko 70 odsto je pronađeno, što je uspjeh bez presedana. Međutim, oko 12.000 osoba i dalje se vode kao nestale.

Obilježavanje 30. avgusta ima za cilj podizanje javne svijesti o problemu nestalih osoba prilikom oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, i to ne samo prilikvijom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, nego i iz sukoba diljem svijeta.

Inicijativu obiljezavanja 30. avgusta kao Međunarodnog dana nestalih osoba, počeo je Latinoamerički Savez udruženja porodica zatočenih i nestalih, koji je osnovan 1981. godine na Kostariki, a od tada je priznat u svijetu.

Obilježavanje ovoga dana u Bosni i Hercegovini omogućeno je uz finansijsku podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), te PRO – Budućnost ( projekat podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID ). Na Kosovu, ICMP je financijski podržao Inicijativu mladih za ljudska prava te udruženja porodica nestalih osoba kako bi obilježili Međunarodni dan nestalih.

ICMP je nastao na samitu G-7 1996. godine održanom u Lyonu, u Francuskoj. U sklopu svojih aktivnosti ICMP direktno sarađuje sa članovima udruženja porodica nestalih osoba te sa ostalim akterima civilnog društva, kako bi potaknuli bolju saradnju među različitim vjerskim / nacionalnim skupinama, a sve u cilju rješavanja zajedničkih problema i zagovaranja efikasnije politike, saopćeno je iz ICMP-ja.