Vlada RS
0

Gorana Zlatković ministrica pravde, Bakir Ajanović vodi resor trgovine i turizma

FENA
Gorana Zlatković nova je ministrica pravde u Vladi Republike Srpske, a Bakir Ajanović ministar trgovine i turizma, odlučio je entitetski premijer Aleksandar Džombić.

Gorana Zlatković obavljala je dužnost ministrice trgovine i turizma, a Bakir Ajanović ranije je bio ministar nauke i tehnologije RS-a.

Džombić je jučer, dan prije istekla roka, donio rješenje o ovim imenovanjima.

Već tri mjeseca bila je upražnjenja funkcija ministra pravde RS-a, koji u skladu s ustavnim odrednicima treba da bude iz reda bošnjačkog naroda.

U raspodjeli stranačkih funkcija unutar vladajuće koalicije u RS-u, mjesto ministra pravde pripalo je SNSD-u, ali nakon odlaska Džerarda Selmana za predsjednika Ustavnog suda RS-a u toj stranci mu nisu mogli naći zamjenu.

Nakon što je Selman još 5. juna glasovima vladajuće većine izabran za predsjednika Ustavnog suda RS-a, narednog dana predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić dao je ovlaštenje ministrici trgovine i turizma Gorani Zlatković da vrši dužnost i ministrice pravde, dok se ne provede postupak za izbor novog ministra.

Zlatković je ovu dužnost mogla obavljati najduže do danas.

Iako je pravnica po struci i bila je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u njenoj Socijalističkoj partiji RS-a isprava nisu bili zainteresirani za funkciju u resoru pravosuđa.

Ipak, predomislili su se, pa je došlo do "rokade", pri čemu je Zlatković prešla u resor pravde, a Bakir Ajanović, koji je i ranije bio imenovan u vladama SNSD-a, ponovo je dobio ministarsku funkciju, sada u resoru trgovine i turizma.