BiH
59

Enes Prasko: Napad na Klix.ba je zloupotreba ovlasti pravosuđa

Piše: E. M.
Komunikolog sa Filozofskog fakulteta u Zenici i medijski analitičar Enes Prasko za Klix.ba je prokomentarisao jučerašnji upad pripadnika MUP-a KS i RS u redakciju portala Klix.ba, nazivajući ga brutalnim napadom na demokratiju i zloupotrebom ovlasti pravosuđa BiH.
"Brutalan napad na demokratiju i zloupotreba ovlasti pravosuđa BiH klasičnom zamjenom teza, pravdanjem o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, faktički je to potraga, nastala usljed političkog pritiska za novinarskim izvorom informacija, kojom se narušava Zakon o zaštiti od klevete i član u kojem se vrlo decidno navodi da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor informacija", izjavio je Prasko.

Ovaj zenički medijski analitičar smatra da jučerašnji atak na Klix.ba predstavlja namjernu štetu medijskim slobodama kako bi se zaštitile druge slobode.

"Teško bi bilo reći da je ovo nenamjerna šteta medijskim slobodama u namjeri da se zaštite neke druge slobode. Svrha mnogih propisa i ograničenja je da pomognu u poboljšanju etičnosti i kvaliteta, ili da izbalansiraju slobodu štampe u odnosu na druge važne vrijednosti kao što su državna sigurnost, društveni mir ili lična prava, a ne organiziranje hajke na profesionalce jer se političarima ne sviđa njihov proizvod. Iako sudovi moraju igrati svoju ulogu u primjeni zakona, u demokratskom uređenju mediji treba da budu oslobođeni pretjeranog političkog i sudskog uplitanja", zaključio je Prasko.