BiH
7

Dodik tužio Bosića: Kleveta teška 10.000 maraka

Piše: G. D.
Mladen Bosić (Foto. Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto. Klix.ba)
Predsjednik RS Milorad Dodik tužio je lidera Srpske demokratske stranke Mladena Bosića za klevetu. Prvo ročište zakazano je za 8. april u 11 sati, a Dodik od Bosića traži novčanu naknadu od 10.000 maraka.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik Bosića nazvao patološkim lažovom i nakon što mu je lider SDS-a uzvratio tvrdnjom da je slagao građane RS povodom referenduma, obračuna sa kriminalom i ispitivanja sumnjivih privatizacija, a da je pritom ukrao milione maraka.

"Dodik me je tužio samo za ovo posljednje, za tvrdnju da je ukrao milionske iznose. Time je indirektno priznao da je naprijed rečeno zaista slagao. Rado ću se pojaviti na sudu. Rado ću dokazati svoje tvrdnje da su milioni maraka završili u njegovim, ali i džepovima njegovih prijatelja i stranačkih saradnika. Dodik je morao znati za sve afere - za Bosku, za Birač, za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za Olimpijski centar na Jahorini, za zgradu Vlade RS - i to ga čini odgovornim za gubljenje mnogih miliona", istakao je Bosić.

Bosić je rekao kako se nada da će sud biti objektivan i da će presuda pokazati i razvedravanje u političkoj atmosferi u RS.

"Kao dokaz ću podnijeti Dodikov imovinski karton, a tražit ću i informacije o tome da li je i u kojem iznosu platio poreze na sva svoja primanja. Dodik se boji porijekla imovine, zato i ne želi da se istoimeni zakon usvoji. Otjerao je sve stručne ljude koji su kritički razmišljali i stvorio je armiju poslušnika", rekao je Bosić.

On nije htio da odgovori da li će se među dokaznim materijalom naći i kilogram zlata koji je svojevremeno ruski milioner Oleg Burlakov poklonio Dodiku, o čemu je Bosić naveliko pričao prije godinu dana, ali je istakao da će Savez za promjene i dalje insistirati da se Ranku Škrbiću oduzme ambasadorski pasoš.

"Škrbić je simbol korupcije. Dogovorili smo se sa Mladenom Ivanićem da povuče Škrbića iz Beograda i nadam se da će se to desiti što prije", bio je kategoričan Bosić.