BiH
0

Cvijanović: Uskoro razgovori sa MMF-om

SRNA
Željka Cvijanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u narednom periodu BiH razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom.

"Jedan od uslova, možda i najveći, odnosi se na bankarski sektor ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, ali i kada je riječ o rješavanju statusa Banke Srpske. Imali smo različita mišljenja o tome, odnosno o dvije moguće verzije transformacije banke i to je nešto o čemu ćemo uskoro razgovarati", rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Ona je dodala da su određene dileme otklonjene, te da očekuje da će se krajem ove ili početkom sljedeće sedmice postići određeni obrisi budućeg aranžmana.

"Ne mislim na aranžman koji će biti zaključen, već aranžman koji se odnosi i na banku i uopšte na jačanje bankarskog sektora", istakla je Cvijanović.

Komentarišući kritike opozicije da budžet RS-a neće izdržati više od mjesec dana, ona je rekla da već pet godina sluša kako neće biti plata i penzija, ali da Vlada svoje obaveze izvršava.

"Naravno da je došlo do određenih poteškoća. Prvo, jer ne postoji dugoročni aranžman, poput ovog sa MMF-om, i to već pune dvije godine, od kada je povučena zadnja tranša ali, smo, i uprkos tome, uspjeli da održavamo sistem funkcionalnim i da izvršavamo obaveze", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je drugi razlog to što je od početka ove godine Fond penzijskog i invalidskog osiguranja prešao na budžet i trezor Republike Srpske, što je Vlada RS-a uradila da bi obezbijedila apsolutnu stabilnost penzija.

Cvijanović je napomenula da se sada penzije isplaćuju u roku od deset dana, a ne 30 kako je bilo u prethodnom periodu, što je ocijenila kao veliki uspjeh.