BiH
18

Čović: Ime Violeta davno je izašlo iz okvira BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da ne može biti ravnodušan kada dođe u Grude i u kamenitu Hercegovinu gdje do jučer nije bilo nijednog radnog mjesta, a gdje danas vidi Violetinu novu tvornicu tekućih deterdženata.

"Ovo je kao da je neko iz svemira nešto ovakvo spustio u Grude. Međutim, ako se okrenemo oko sebe trebamo samo još dati zadatak nama koji se bavimo politikom da ojačamo infrastrukturu, odnosno da ljudi koji imaju volju da investiraju u svoj kraj to i urade", rekao je Čović.

On je dodao kako se mora izgraditi pravna država, odnosno da se privatnicima pošalje poruka da znaju kako će zakone koje su donijeli imati i narednih četiri ili pet godina po sličnim osnovama ekonomskog funkcionisanja, odnosno kako ih niko neće sputavati.

"Ime Violeta davno je izašlo iz okvira BiH i ono možda na najbolji način svjedoči onome čemu smo mi svjedočili kada je papa bio u BiH, a to je da kada nešto želimo i hoćemo onda možemo poslati sliku iz BiH na drugačiji način", kazao je Čović.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je tim povodom kako u BiH u posljednje vrijeme stalno imamo negativne vijesti, ali da društvo pulsira iznad toga, odnosno da pulsira jedan realan život.

"Dugo nismo čuli da se u BiH otvara firma, a što sa sobom nosi radna mjesta i produkte, ali i izvoz", kazao je Novalić.

Novalić je istakao kako je moguće u BiH stvoriti bolje poslovno okruženje, te da je predsjednik Uprave Violete Petar Ćorluka očit primjer za takvo nešto.

"Ćorluka pokazuje da se može poslovati u BiH unatoč tome što je javno mnijenje formirano tako da se stvara slika kako je ovo užasno mjesto za poslovanje. To nije istina iako je tačno da imamo određene nesređene stvari unutar poslovnog okruženja u BiH sa dozvolama, registracijama i javnom administracijom", rekao je Novalić.

Na kraju je zaključio da ni te obaveze nisu tako velike kada se realno svedu.

"Definitivno postoji prostor u BiH za poslovnu aktivnost. Jedino mislim da nemamo dovoljno gospodina Ćorluka", smatra Novalić.

Violeta je regionalni lider u proizvodnji higijenskih proizvoda koji izvozi u više od 15 zemalja. Violeta ima vlastite firme u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, a u ostale zemlje u okruženju izvozi preko svojih distributera.

U nekim kategorijama Violeta je apsolutni lider u prodaji proizvoda u BiH sa udjelom na tržištu od preko 50 posto za kategorije kuhinjskih brisača, toaletnog papira, baby maramica i maramica. Ova firma je najprepoznatljiviji domaći brend i najprodavaniji bh. brend van granica države.