Rukomet
35

Intervju / Mirza Džomba za Klix.ba: Moja generacija je osvojila mnogo medalja, ali ovo je najveći uspjeh hrvatskog rukometa

Razgovarao: Elvis Bunić
Foto: EPA
Foto: EPA
U polufinalu Evropskog prvenstva u rukometu danas će igrati Hrvatska - Španija i Norveška - Njemačka. Malo ko je očekivao da će se ove četiri reprezentacije boriti za medalje u Poljskoj, a jedno od najboljih desnih krila svih vremena Mirza Džomba je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o velikom uspjehu naših susjeda, iznenađenjima i razočarenjima smotre najboljih evropskih rukometaša...

Hrvatska je u posljednjem meču druge grupne faze savladala domaćina turnira 37:23 i tako ovjerila polufinale Evropskog prvenstva. Kako to komentirate?

Moja generacija je osvojila mnogo medalja, ali ovo je najveći uspjeh hrvatskog rukometa. Vjerujem da je rijetko ko mogao reći da imamo realnu šansu za polufinale. Teoretska je postojala, no niko nije očekivao da će se i ostvariti. Selektor Poljske Biegler se prije utakmice na konstataciju da postoji teoretska šansa da Hrvatska prođe u polufinale nasmijao i rekao 'Zar vi stvarno mislite da postoji?

Foto: EPA
Foto: EPA

Poljska je "pukla" na psihološkom planu

Šta se desilo sa Poljacima? Odigrali su najslabiju utakmicu na turniru?

Poljska je iskusna ekipa i bila je jedan od četiri favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. Igrali su kod kuće, a znamo šta u rukometu znači domaćinstvo, praktično, jednom nogom si već u polufinalu. To se u posljednje vrijeme stalno događalo. No, oni su totalno nepripremljeni ušli u utakmicu. Imali su domaći teren, 15.000 navijača iza sebe, ali je teret javnosti da moraju pobijediti bio pretežak za njih i nisu se mogli nositi s tim. 'Pukli' su na psihološkom planu, a mi smo odigrali vrhunsku utakmicu sa mnoštvom kontri i zasluženo pobijedili.

Definitivno, osim Hrvatske, niko nije očekivao Norvešku i Njemačku u samoj završnici?

Malo su se karte promiješale. Utakmica za peto mjesto je Francuska - Danska, a svi su očekivali da će to biti finale. Međutim, pojavile su se u polufinalu dvije ekipe na koje niko nije računao, to su Norveška i Njemačka, a ni mi definitivno nismo bili u krugu favorita. Promijenili smo stručni štab i podmladili ekipu, a u polufinale je ušla samo Španija od ekipa na koje se računalo.

Karta rukometne Evrope se polako mijenja

Koliko je to dobro za rukomet u cijelosti?

Karta rukometne Evrope se polako mijenja i to je u svakom slučaju dobro. Samo prvenstvo je bilo totalno atipično, bilo je puno utakmica u kojima se odlučivalo u posljednjim minutama. Tako smo u posljednjem kolu imali sedam ili osam reprezentacija koje su mogle ući u polufinale, a isto tako su i mogle igrati za sedmo mjesto i to je dobro za rukomet. Znamo da su od posljednjih pet evropskih prvenstava tri uzeli Francuzi, a dva Danci. Nema ni jednih, ni drugih u polufinalu i to je dobro. Neka se malo zakotrlja i na drugu stranu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Čini se da Francuskoj u naviku prelazi da u godini u kojoj se održava Olimpijada, Evropsko prvenstvo odigra "pod ručnom", a na Olimpijskim igrama briljira?

Francuzima se to događa već drugi put, a ne znam da li je to slučajno ili namjerno. Čitao sam izjavu njihovog selektora Oneste koji je rekao da stanje nije alarmantno. Francuzi su još uvijek broj jedan, najkvalitetnija su ekipa na svijetu i sigurno će na Olimpijadi u Riju i na sljedećem Svjetskom prvenstvu koje se igra kod njih iduće godine biti glavni favorit za zlato.

Danska je igrala dobro tokom turnira, no na kraju su ih remi protiv Švedske (28:28) i poraz od Njemačke (25:23) koštali polufinala?

Ne znam šta se dogodilo sa Dancima. Ključnu utakmicu protiv Švedske su odigrali neriješeno, a dvije-tri minute prije kraja vodili su tri gola razlike. Čudno je to, definitivno. To je veliko iznenađenje, oni su mi djelovali do ove posljednje utakmice kao jedini koji drže konstantnu formu. Dobijali su sve utakmice, ulijevali su mi sigurnost, ali pali su na posljednjem ispitu i evo ih u borbi za peto mjesto.

Srbija i Slovenija su doživjele debakl

Kako komentirate nastupe Srbije i Slovenije?

"Srbija i Slovenija su doživjele debakl. Srbija je bila u dosta teškoj grupi, ali moram reći da mi se svidjela njihova igra. Podmladili su ekipu, bili su u egalu u većini utakmica i puno bolje su mi izgledali nego na posljednjim prvenstvima. Mislim da su na pravom putu i s optimizmom gledam prema srbijanskom rukometu.

Što se tiče Slovenije, oni su nas na pripremama pet dana prije prvenstva dobili sa 15 golova razlike. Kod nas je bilo totalno alarmantno stanje i svi smo spominjali Sloveniju kao jednog od pritajenih favorita. No, odigrali su katastrofalno prvenstvo i definitivno tamo među njima unutar ekipe ima problema. Ne znam detalje i ne bih želio ulaziti u unutarnje stvari bilo koje reprezentacije, ali ovo što sam vidio, a gledao sam ih u dvije utakmice, nije mi djelovalo dobro na bilo kojem planu, ni taktički, ni psihološki, ni fizički. Baš su bili nekako tužni, zatvoreni... Vidjelo se da nešto nije štimalo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prvenstvo se do sada pokazalo veoma nezahvalnim za prognoze. Kakav rasplet Vi očekujete u polufinalnim duelima? Hrvatska igra protiv Španije?

Što se tiče Hrvatske, s ovom utakmicom protiv Poljske i da ništa više ne naprave, oni su za mene i po mom poimanju rukometa i gledanja na to, napravili već veliki uspjeh. Činjenica je da smo u usponu i da nam ovo može biti okidač za sve pozitivno. Mislim da imamo realne šanse i mislim da smo 50:50 sa Špancima. Ako njih dobijemo, u finalu će biti puno lakše.

Drugi polufinalni par čine Norveška i Njemačka?

Što se tiče duela između Norveške i Njemačke, teško je prognozirati. Nijednu ekipu niko nije očekivao ovdje. Svi čekaju da oni 'puknu', ali nikako da 'puknu'. Norvežani su izuzetno posložena i stabilna ekipa. Igraju vrhunski napad, smiren, dobri su u odbrani, ali golman je osrednji. Da je malo bolji golman, možda bih njima dao prednost u ovom duelu. Da su norveški golmani na prosjeku od 12 ili 13 odbrana, bila bi to prednost Norvežana.

Nijemcima svaka čast. Oni su na Evropsko prvenstvo došli sa drugom postavom, a onda im se u pretposljednjoj utakmici druge grupne faze povrijedi prvi lijevi bek i prvi desni bek ove ekipe. Znači, sa C ekipom su došli u polufinale. Oni su isto u pozitivnom štimungu i svašta bi tu moglo biti. Rekao bih da je i ovo isto 50:50 utakmica.

BiH može krenuti putem Makedonije

Za kraj ovog razgovora ćemo se odmaći od Evropskog prvenstva. Pratite li nastupe reprezentacije BiH?

Pratim i znam posljednje rezultate. BiH je stalno tu negdje. Mislim da su u ovom trenutku Srbija, Slovenija i Hrvatska malo iznad BiH, ali se to može stići. Bosni i Hercegovini nedostaje kontinuitet pojavljivanja na velikim takmičenjima. Pogledajte šta se dešava Makedoncima. Krenuli su na prvenstva, pa su bili 15. pa 10. i sad su tu uvijek među osam najboljih reprezentacija. Mislim da planskim radom i uz malo sreće u baražu, BiH može krenuti putem Makedonije i priključiti se velikim evropskim rukometnim nacijama.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ko je Mirza Džomba

Mirza Džomba je rođen 28. februara 1977. godine u Rijeci i jedno je od najboljih desnih krila u historiji. U karijeri, koja je trajala od 1994. do 2011. je nosio dresove Zameta, Zagreba, Veszprema, Ciudad Reala i Kielcea i osvojio je skoro sve što se može osvojiti, uključujući i Ligu prvaka.

Evropska rukometna federacija (EHF) ga je 2013. godine uvrstila u najbolji tim Lige prvaka svih vremena.

Za Hrvatsku je u periodu od 1994. do 2008. godine nastupio 189 puta i postigao je 719 golova, što ga čini najboljim strijelcem reprezentacije svih vremena. U dresu reprezentacije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 2004. godine, zlato na Svjetskom prvenstvu 2003. godine i srebro dvije godine poslije, a na Evropskom prvenstvu okitio se srebrenom medaljom 2008. godine.

Bio je neizostavni član generacije hrvatskih rukometaša koji su harali od 2000. no toj generaciji Kauboja, predvođenom Ivanom Balićem, Mirzom Džombom, Blaženkom Lackovićem, Igorom Vorijem i Petrom Metličićem, zlatna medalja za prvaka Evrope je ostala nedosanjani san.

Možda će ga ova generacija sa Domagojem Duvnjakom, Ivanom Ćupićem i Manuelom Štrlekom u Poljskoj i ostvariti.