Nogomet
14

Süperliga: Navijači utrčali na teren i prekinuli derbi Besiktas-Galatasaray

Totalsport
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U nezavršenom derbiju petog kola turske nogometne lige prvak Galatasaray je kao gost na Olimpijskom stadionu u Istanbulu savladao domaći Besiktas koji s klupe predvodi hrvatski stručnjak Slaven Bilić 2-1.

Pokvario je time legendarni turski trener Fatih Terim stopostotni učinak hrvatskog kolege, koji je u prvenstvo startao sa četiri pobjede iz četiri dvoboja. Odnio je time iskusniji Terim drugu veliku pobjedu u srazu s 45-godišnjim Splićaninom nakon meča Hrvata i Turaka u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2008. godine.

Iako je Bilićeva ekipa povela pogotkom Portugalca Huga Almeide u 18. minuti, slavni je bjelokošćanski napadač Didier Drogba u 60. odnosno 72. minuti preokrenuo rezultat. Njegovim su pogocima kumovale katastrofalne individualne greške Bilićevih nogometaša, Kurtulusa odnosno Kavlaka.

Utakmica nije završena. Prekinuta je zbog invazije navijača domaće ekipe na teren. Sve je započelo u drugoj minuti sudijske nadoknade, žestokim uklizavanjem Galatasarayevog brazilskog veznjaka Felipea Mela u domaćeg nogometaša. Premda je sudija Firat Aydinus odmah Melu pokazao crveni karton, ovaj je izgubio kontrolu i samo ga je prisebnost Didiera Drogbe sačuvala od nastavka obračuna sa suparnikom.

To je razbjesnilo navijače Bilićeve ekipe koji su započeli invaziju na teren, najprije kroz individualne pokušaje, a onda i masovno. U pokušaju napada na suparnički tabor sa sobom su prenosili stolice. Igrači su trkom pobjegli u svlačionice. Utakmica je konačno prekinuta nakon što je semafor otkucao 105. minutu.

Süperlig, 5. kolo:

Rizespor – Bursaspor 2-1

Besiktas – Galatasaray 1-2

Tabela: 1. Besiktas 12, 2. Fenerbahce 12, 3. Rizespor 12, 4. Belediyespor 9, 5. Galatasaray 9...