Nogomet
0

Preminuo golman Bert Trautmann, legenda Manchester Cityja

Totalsport
Foto: Mcfc.co.uk
Foto: Mcfc.co.uk
Legendarni njemački nogometni golman Bert Trautmann preminuo je u petak ujutro u svom domu u La Llosi, nedaleko Valencije, u 90. godini života, objavio je Njemački nogometni savez.

U fantastičnoj igri sudbine Trautmann je postao legenda britanskog nogometa i sporta nakon što se u Drugom svjetskom ratu proslavio kao nacistički vojnik. Priključio se njemačkim avio snagama (Luftwaffe) na samom početku sukoba, te je kao padobranac služio skoro pa do njegovog samog kraja. Tri je godine proveo na Istočnoj bojišnici zaradivši pet nacističkih odlikovanja, među kojima je bio i Eisernes Kreuz (Željezni križ).

U završnim je ratnim operacijama prebačen na Zapadni front, gdje su ga zarobile britanske vojne snage. Bio je tek jedan od 90 preživjelih u pukovniji koja je na početku rata brojala 1.000 padobranaca.

Kao ratni zarobljenik tri je godine proveo u logoru u Lancashireu. Nakon što je pušten na slobodu 1948. godine, odbio je vratiti se u domovinu. Skrasio se kao farmer u Lancashireu te paralelno počeo braniti za lokalni amaterski klub St. Helens Town.

Ondje je fantastičnim odbranama ubrzo dokazao da zaslužuje bolji klub te je u oktobru 1949. godine, tada 26-godišnjak, potpisao za Manchester City u elitnom razredu engleskog nogometa. Kad se, međutim, pročulo da je za klub potpisao padobranac koji se borio na strani Osovinskih sila, 20.000 mančesterskih žitelja izašlo je na masovne proteste.

S vremenom je ipak uspio izboriti povjerenje navijača i u 15 punih godina nastupiti u 545 službenih utakmica. Sa Cityjem je 1956. godine osvojio FA Cup u istinski herojskom poduhvatu: 17 minuta prije kraja finalne utakmice protiv Birmingham Cityja teško se povrijedio u dvoboju s protivničkim napadačem Peterom Murphyjem.

Nastavio je, međutim, braniti do kraja utakmice. Medalju je primio s vidljivo nakošenim vratom, a rendgenska snimka kojoj se podvrgnuo tek tri dana kasnije pokazala je da je slomio vratni pršljen. Iste je godine proglašen igračem godine u Engleskoj.