Nogomet
14

Asmir Suljić za Klix.ba: Videoton je veliki klub, napravio sam pravi potez

Piše: D. B.
Bh. nogometaš Asmir Suljić prije nekoliko dana je postao novi član mađarskog Videotona nakon dvije sezone igranja u Ujpestu. S njim smo razgovarali o prvim utiscima, očekivanjima od aktuelne sezone, reprezentaciji BiH, a neizostavna tema je bio i njegov bivši klub FK Sarajevo.

"Iskreno, prezadovoljan sam prelaskom u Videoton, klub koji je šampion Mađarske i redovan učesnik evropskih takmičenja. Uslovi su zaista fantastični, tako da mislim da je ovo pravi potez", izjavio je Suljić za portal Klix.ba.

Sjajnim igrama je privukao pažnju nekoliko velikih klubova iz različitih zemalja, no, Mađari su bili najkonkretniji.

"Bilo je nekoliko zainteresovanih klubova iz Turske i Belgije, uključio se i poljski Lech, ali je Videoton bio najkonkretniji i najbrži. Postigli smo dogovor na obostrano zadovoljstvo", rekao je bh. krilni nogometaš.

Videoton je zabilježio loš start sezone te nakon sedam odigranih kola zaostaje 14 bodova za vodećim Ferencvarošom, ekipom koja ima maksimalni učinak.

"Tim je loše krenuo, ali smo jučer u derbiju pobijedili Debrecen i namjeravamo se vratiti tamo gdje nam je mjesto, među tri ekipe u vrhu tabele. Do kraja prvenstva ćemo se boriti za trofeje u kupu i prvenstvu. Imamo zaista odličnu ekipu", kazao je Suljić.

Asmir od dolaska u Mađarsku igra odlično, proglašavan je igračem utakmice i kola, uvršten je u najbolji tim polusezone, a onda i sezone OTP lige. Međutim, priliku u reprezentaciji BiH nikada nije dobio.

"Što se tiče reprezentacije, žao mi je što nisam dobio šansu da se dokažem. Bio sam jedini stranac u najboljem timu sezone u Mađarskoj. Kažu da se ova liga ne cijeni, ali smatram da imam kvalitet. Čini se da to nije taj kvalitet koji se traži, no, vjerujem da će se pokazati u dogledno vrijeme. Sada imam neke druge planove, prije svega da opravdam novac koji je uložio Videoton. Maksimalno sam koncentrisan na klub", istakao je dvadesettrogodišnji krilni nogometaš.

Reprezentaciju BiH očekuju utakmice protiv Belgije i Andore u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

"Kao svaki Bosanac i Hercegovac i ja priželjkujem plasman, no, treba biti realan. Šanse nisu najbolje, ali sam siguran da će Zmajevi dati sve od sebe da se plasiraju na Euro", rekao je Suljić.

Neizostavna tema je bila FK Sarajevo, Asmirov bivši klub.

"Pratim Sarajevo, vidim da je situacija turbulentna i da ekipa pruža loše igre, ali sam siguran da će klub uskoro biti na pravom mjestu", završio je Suljić.