Košarka
0

Španski mediji predstavili Đedovića kao Srbina koji nije uspio u Barceloni

Klix.ba
Nihad Đedović (Foto: Klix.ba)
Nihad Đedović (Foto: Klix.ba)
Košarkaš Nihad Đedović, bh. reprezentativac koji ove sezone sa velikim uspjehom brani boje minhenskog Bayerna, u španskim medijima je danas predstavljen kao Srbin koji nije uspio u Barceloni.

Đedović je rođen u Višegradu, odakle je zajedno sa roditeljima, majkom Ehlimanom i ocem Ćamilom, izbjegao u Njemačku.

Nakon povratka u BiH, košarkom se počeo baviti u sarajevskoj Bosni i poslije samo dvije godine, tada 16-godišnji najveći bh. košarkaški talent, prešao je u redove slavne Barcelone, potpisavši šestogodišnji ugovor. Košarkaški, piše portal Malaga Hoy, Nihad je odrastao u Španiji.

"Srbin je stigao u omladinski pogon Barcelone kao jedan od najvećih talenata svoje generacije, a završio je u zaboravu prvog tima", piše navedeni portal.

Prve dvije godine u prijestolnici Katalonije Đedović je proveo na posudbi u ekipi Cornelle, nakon čega je posuđivan Obradoriju i Romi. Prije nego je stigao u Bayern proteklog ljeta, bh. reprezentativac je nastupao i u Galatasarayju i berlinskoj Albi.

"U Barcelonu je stigao iz KK Bosna, kolijevke velikih košarkaša kao što su bili Mirza Delibašić i Svetislav Pešić, koji je sada trener Bayerna. Međutim, u Blaugrani se nikada nije uspio nametnuti kao igrač prvog tima", navode španski mediji.

Đedović je na proteklom Evropskom košarkaškom prvenstvu u Sloveniji bio naš najbolji pojedinac, a trenutno je i najbolji pojedinac u bavarskoj ekipi.

Međutim, nije isključio povratak u Španiju jednog dana.

"Volio bih se nekad vratiti u Španiju, jer imam lijepa sjećanja iz tog perioda. Sada idem iz godine u godinu, iz ugovora u ugovor. Nikad se ne zna", kazao je Đedović.