Košarka
0

Musa briljirao: BiH rasturila Dominikance i pobjedom debitovala na Svjetskom prvenstvu

Piše: O. T.
(Foto: FIBA Twitter)
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu otvorila je uvjerljivom pobjedom protiv Dominikanske Republike (84:59).

Naši zlatni momci su od početka meča vladali terenom u Zaragozi, a prve poene postigao je Džanan Musa kada je pogodio za 2:0. Nakon nešto više od pet minuta igre bilo je 15:2 za BiH i već se vidjelo u kojem smjeru ide meč. Prvu četvrtinu okončali smo rezultatom 25:9.

Dominikanci su bolje zaigrali u drugoj dionici u kojoj je omjer poena bio 22:17, a najveći broj poena u ovom periodu igre Dominikanci su postigli prije odlaska na odmor. Na poluvremenu je bilo 47:26.

BiH je u drugom dijelu "smanjila gas". Namjerno ili ne, to ne znamo, ali preostale dvije četvrtine donijele su ujednačenu igru.

U trećoj četvrtini smo vidjeli najmanje poena - po 13 na obje strane, dok je omjer u posljednjoj četvrtini bio 24:20 na strani našeg tima. Na kraju smo slavili rezultatom 84:59.

Očekivano, najbolji strijelac našeg tima, ali i meča bio je Džanan Musa sa 32 poena i 11 skokova, a pratio ga je Sani Čampara sa 18 poena. Generalno, naš tim je dominirao ispod koša i čak četiri igrača su imala više od 10 skokova (Lazar Mutić, Emir Čerkezović, Srđan Kočić i Džanan Musa). Mutić je zajedno s Musom imao double-double učinak s postignutih 11 poena i 12 skokova.

Ovo je bio prvi nastup neke naše košarkaške selekcije na svjetskim prvenstvima i prva pobjeda. Zlatni momci su pokazali snagu.

Raspored utakmica našeg tima:

  1. juni: BiH - Dominikanska Republika 84:59
  2. juni: BiH - Francuska (16:30 sati)
  3. juni: BiH - Južna Koreja (21:00 sati)