Formula 1
11

Alonso napušta Ferrari, vozit će za McLaren-Hondu

Klix.ba
Fernando Alonso (Foto: EPA)
Fernando Alonso (Foto: EPA)
Nakon dugog perioda spekulacija, misterija oko budućnosti španskog vozača Fernanda Alonsa se rješava. Bivši svjetski prvak u Formuli 1 će napustiti Ferrari i preći u McLaren-Hondu.

Mnogi povjerljivi izvori su otkrili da Alonso definitivno odlazi u McLaren-Hondu te da će potpisati dvogodišnji ugovor. Njegov timski kolega će biti Kevin Magnussen.

"Moguće je. On je jedan od vozača s kojim smo razgovarali. Postoji mogućnost da dođe u naš tim. Nadam se da ćemo odlučiti prije utrke u Abu Dhabiju, želim da do tada završimo posao", izjavio je šef McLaren-Honde Eric Boullier.

Ako Alonso zaista pređe u McLaren-Hondu, to će vjerovatno značiti i kraj F1 karijere bivšeg svjetskog prvaka Jensona Buttona. Alonso bi se tako vratio u McLaren, za koji je vozio 2007. godine koristeći Mercedesov motor.

"Jedan od razloga što nam je potrebno dosta vremena je to što želimo donijeti ispravnu odluku i dovesti nekoga ko se uklapa u strategiju našeg tima za naredne godine. Izvinjavam se navijačima, ali se radi o bitnim stvarima. Ovo je najvažnija odluka", dodao je Boullier.

Legenda Formule 1 i bivši McLarenov šampion Emerson Fittipaldi, rekao je da su Alonso i McLaren dobra kombinacija za 2015. godinu.

"Honda želi uspjeh, a Fernando je jedan od najboljih vozača za razvoj novog projekta. Vjerujem da može biti veoma uspješan", rekao je Fittipaldi.

Švicarske novine Blick su objavile da je Alonso već dogovorio prelazak u McLaren-Hondu. To se navodno dogodilo prije nekoliko sedmica u Rusiji.

"Izgleda da Alonso ide u McLaren Hondu, no, još uvijek nije sigurno. Razgovarao sam sa Ronom Dennisom, ali je on brzo promijenio temu", izjavio je još jedan legendarni vozač Formule 1 Mario Andretti.

Rasplet situacije čeka i Ferrari, koji će uskoro zvanično predstaviti Sebastiana Vettela kao svog novog vozača.

Boullier je odbacio spekulacije da će se Honda vratiti u Formulu 1 naredne godine nakon poteškoća u razvoju.

"Zanimljivo je što sve glasine o motoru, koje govore da ima problema i da neće biti gotov, dolaze iz Italije. Ne brinite, bit će spreman", jasan je bio Boullier.