Privreda
68

Zlatni puder u buregdžinicama i pekarama na Kosovu

Klix.ba
Nakon što je prije nekoliko dana iz kompanije Klas d.d. Sarajevo na tržište Kosova otpremljen prvi šleper brašna, iz kosovskih buregdžinica i pekara već su počele stizati pozitivne reakcije na kvalitet Klasovog brašna.

Riječ je o namjenskom brašnu T-400, poznatijem kao Zlatni puder, kojeg Klasov distributer iz Prizrena plasira u buregdžinice i pekare na Kosovu.

"Zanimljivo je da je većina kosovskih buregdžinica i pekara do sada u proizvodnji pita, kolača i drugih peciva koristila uglavnom brašno uvezeno iz Austrije. Imali su priliku probati Klasovo namjensko brašno za pite i kolače, i za kratko vrijeme uvjerili su se u kvalitet. Zato su bez mnogo dilema povjerenje dali upravo Zlatnom puderu“, kazao je tom prilikom Muamer Valjevčić menadžer izvoza kompanije Klas d.d. Sarajevo, te dodao da je planirano da se na tržište Kosova plasira 200-300 tona brašna mjesečno.

Osim brašna, Klas na tržište Kosova već duže vremena izvozi dubokozamrznuti pekarski program. Tako su Klasov hljeb, pite, krofne, peciva i lisnata tijesta zastupljeni u svim objektima Interex-a. Ulaznica na kosovsko tržište za proizvode Klasa je svakako i halal certifikat.

„Sve velike distributerske kuće u zemljama regiona dobro znaju da je Klas d.d. Sarajevo među rijetkim bh. proizvođačima hrane koji u proizvodnim procesima strogo primjenjuju međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom, kao što su ISO, HACCP i Halal. Upravo zbog toga, lako uspostavljamo poslovne saradnje i uspješno izvozimo hranu i na najzahtjevnija tržišta, kakvo je naprimjer Kosovo“, dodaje Valjevčić.

Zlatni puder, s tradicijom dugom više od 40 godina, sinonim je za kvalitet brašna. Na domaćem tržištu apsolutni je lider u kategoriji namjenska brašna, a dobre rezultate postiže i na tržištima Crne Gore, Švedske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Njemačke.