Proizveden u Istri
69

Rusi se pohvalili uništavanjem hrvatskog lansera raketa u Ukrajini, objavili i snimak

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
General pukovnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane je saopćio da su njihove trupe u Ukrajini uništile višecijevni bacač raketa (MLRS) RAK-SA-12 122 mm proizveden u Hrvatskoj, po prvi put od početka rata.

Prema navodima Konašenkova MLRS su uništile jedinice grupe Centar, koje su "poboljšale taktičku situaciju i porazile formacije triju brigada Oružanih snaga Ukrajine."

Hrvatski bacač raketa uništen je ruskim samoubilačkim dronom Lancet. Ruski Reporter piše da je Lancet u posljednjih nekoliko dana uništio tri MLRS-a, od kojih je jedan bio sovjetski MLRS Grad.

"Uništavanje sovjetskog Grada nije neka vijest", piše Reporter i dodaje da drugi slučajevi "zaslužuju veću pažnju".

"Činjenica je da je Lancetov ulov bio rijedak hrvatski MLRS RAK-12, montiran na šasiju oklopnog vozila Humvee. Uz pomoć ovih sustava, nacionalisti mogu pucati na kratke udaljenosti i napadati napredujuće pješaštvo ruskih oružanih snaga", piše portal Reporter.

Dodaju da se na objavljenoj snimci "jasno vide trenuci poraza hrvatskih lansera". Navode i da su MLRS-ovi bili spremni za pucanje, ali ih je primijetila ruska izviđačka bespilotna letjelica.

Višecijevni raketni sistem RAK-SA-12 128 mm je raketno oružje namijenjeno za ostvarivanje iznenadnih i jakih vatrenih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Proizvodi ga M Adler D, kompanija iz Istre koja se bavi proizvodnjom oružja i vojne opreme, piše Index.

Na stranicama kompanije piše da se RAK-SA-12 koristi za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljeve žive sile i vatrenih sredstava u zaklonima i izvan zaklona, artiljerije na hodnji i na vatrenim položajima; zapovjedna mjesta centri veze i motrišta; zračni i pomorski desanti u područjima prikupljanja i iskrcavanja; prometnice, važnije raskrsince, željeznička čvorišta, luke i aerodromi.

RAK-SA-12 je zbog svoje male težine dosta velikog dometa i ubojite moći rakete, pogodan za uporabu na raznovrsnom zemljištu i u svim meteorološkim uslovima. Za gađanje iz lansera mogu se upotrebljavati rakete 128 mm model M63, M91, M91A1,A2 s upaljačem RUK M92 i RUTI M94 pri temperaturama od -30 °C do +50 °C.

Lanserom rukuju pet obučenih operatera kojima komanduje vođa grupe. Vrijeme potrebno za prelazak iz hodnog u bojni položaj je oko 90 sekundi, a iz bojnog u hodni položaj oko jedne minute.

Osnovni način premještaja lansera je vuča tegljačem (kamionom), a može se prevoziti kamionom, željeznicom, brodom, helikopterom i avionom.