Hvale se plijenom
93

Rusi otvorili izložbu zarobljene zapadne opreme, posebno ponosni na američki tenk Abrams

F. H.
Foto: Twitter/ @Clashreport
Foto: Twitter/ @Clashreport
U Moskvi je otvorena izložba na kojoj su prikazana vojna vozila i oprema zapadne proizvodnje koje je ruska vojska zarobila u Ukrajini. Među vozilima se posebno ističe američki tenk Abrams.

Kako je objasnilo Ministarstvo obrane, rusko vojno osoblje zarobilo je neka vozila u borbama u područjima sela Rabotino i Malaya Tokmachka u regiji Zaporožje i u blizini Avdejevke u Donjecku

Vijest o javnoj izložbi zaplijenjenog Abramsa uslijedila je nakon prošlosedmičnog izvještaja Associated Pressa (AP) koji je otkrio da SAD povlači svoje tenkove Abrams s ukrajinskih frontova nakon što su se jedinice pokazale ranjivima na napade ruskih bespilotnih letjelica.

AP je primijetio da je pet od 31 američkog Abramsa poslanog u Ukrajinu od siječnja 2023. već izgubljeno u borbi. Isporuka tih tenkova uslijedila je nakon višemjesečnih zahtjeva kijevskih dužnosnika.

Alexander Savchuk, glasnogovornik ruske vojne jedinice "Battlegroup Center", rekao je da je tenk koji će biti izložen u Moskvi prvi Abrams koji je Rusija evakuirala s bojišta u Ukrajini.

RT je napisao da će tenk Abrams biti "izložen na velikoj izložbi trofeja u Moskvi, na kojoj će također biti predstavljeni deseci drugih teških vozila zapadne proizvodnje zarobljenih tijekom sukoba".

NATO oprema koja je izložena na izložbi otvorenoj u srijedu u Moskvi uključuje njemački Leopard 2; njemačko borbeno vozilo pješaštva Marder; švedsko borbeno vozilo pješaštva CV90; francusko borbeno oklopno vozilo AMX-10RC; i razna oprema iz Velike Britanije Južne Afrike, Finske, Australije, Austrije i Ukrajine.