Teške optužbe
0

Novi korupcijski skandal u Rusiji: Uhapšen general-pukovnik Jurij Kuznjecov

F. H.
Jurij Kuznjecov
Jurij Kuznjecov
Ruski general zadužen za pitanja osoblja uhapšen je zbog sumnje da je sudjelovao u kriminalnim aktivnostima, izvijestila je novinska agencija Tass rano u utorak, citirajući izvor u sigurnosnim službama.

Vijest o hapšenju general-pukovnika Jurija Kuznjecova objavljena je jedva dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin nadgledao velike promjene u ruskom odbrambenom establišmentu, uključujući smjenu i premještaj ministra odbrane Sergeja Šojgua.

General-pukovnik Jurij Kuznjecov, koji vodi Upravu za osoblje Ministarstva odbrane, stavljen je u istražni zatvor zbog optužbi za podmićivanje velikih razmjera, saopćio je Istražni odbor koji istražuje velike zločine.

"Istragu slučaja provodi glavno vojno istražno tijelo ruskog Istražnog odbora. Istražitelj je već podnio zahtjev sudu za određivanje preventivnih uvjeta za generala u vidu zadržavanja pritvora", rekao je izvor za Tass, pozivajući se na najvažniju rusku istražnu instituciju.

Tass nije naveo više detalja.

Provladini vojni blogeri izvijestili su da se Kuznjecov nije pojavio na poslu zbog istrage.

Popularna blogerska stranica Rybar sugerirala je da bi istraga mogla biti povezana s njegovim prethodnim radom u ruskom Glavnom štabu koji se bavio državnim tajnama.

Bivši zamjenik ministra odbrane, Timur Ivanov, u pritvoru je od prošlog mjeseca zbog optužbi za primanje velikog mita u vezi s vojnim građevinskim projektima.

Šojgua je u nedjelju na mjestu ministra odbrane zamijenio civilni ekonomist Andrej Belousov, a predsjednik ga je predložio za tajnika ruskog Vijeća sigurnosti. Šef Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev trebao bi dobiti novi, zasad nenajavljeni, posao.

Promjene, koje će sigurno odobriti parlamentarci, najznačajnije su koje je Putin napravio u vojnoj komandi od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.