Redovna sjednica o BiH
122

Kina u Vijeću sigurnosti UN-a osporila Schmidta i usprotivila se rezoluciji o genocidu u Srebrenici

S. M.
U New Yorku se održava sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini, na kojoj je izvještaj o BiH izložio visoki predstavnik Christian Schmidt. Komentar su dale brojne zemlje, članice ovog UN-ovog tijela, kao i Kina, koja je protiv najavljene rezolucije.
U svom izlaganju Schmidt je pročitao dijelove izvještaja, koji je ranije uputio Vijeću sigurnosti. U izvještaju se govori o brojnim temama u BiH, a može se nazvati kombinacijom izrazitih kritika, ali i nekoliko pohvala za vlasti u BiH.

Predstavnik Slovenije se zahvalio Schmidtu na izvještaju.

"Vijeće sigurnosti daje veliku podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i poštivanju Dejtonskog sporazuma. Uvažavamo obaveze lidera iz BiH koji trebaju dovesti BiH na evropski put. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, ne samo zato što to želi EU, zato sto većina građana BiH svih etničkih grupa to žele. Otvaranje progovora je veliki poticaj za reforme koji ce omogućiti svim građanima pogotovo mladima da vide prosperitetnu budućnost", rekao je predstavnik Slovenije u UN-u.

Predstavnik Švicarske dao je podršku visokom predstavniku.

"Lideri u BiH trebaju tražiti zajednički interes u BiH. Evropsko vijeće je nedavno donijelo odluku da otvori pregovore sa BiH. To je važna prilika da se ubrza put napretka. Nedavne mjere RS da prenese nadležnosti sa nivoa države na nivo entiteta je u suprotnosti sa stabilnošću zemlje. Švicarska naglašava potrebnih reformi u smislu izbornog procesa, u dijelu integriteta izbora. Protivimo se pokušaju smanjenja građanskog prostora posebno u smislu slobode medija", rekao je predstavnik Švicarske.

Predstavnik Kine rekao je da se Bosna i Hercegovina suočava s izazovima, inflacijom i odlaskom populacije.

"Da bi BiH ojačala ekonomski potrebno je da se osloni na sve etničke zajednice, da ojača jedinstvo i međusobno povjerenje i da one rade prema zajedničkom cilju", kazao je predstavnik Kine.

On smatra da međunarodna zajednica mora pomagati BiH u smislu izazova pred kojima se nalazi te da Evropska unija i zemlja na Zapadnom Balkanu moraju imati aktivnu ulogu u tom smislu.

"Pozicija Kine u smislu visokog predstavnika ostaje nepromijenjena. Zabrinuti smo zbog kontroverzi u vezi izbora visokog predstavnika i korištenju Bonskih ovlasti. Schmidt je ova godine koristio Bonske ovlasti da nametne Izborni zakon što je podiglo tenzije i podjele u zemlji. Građani BiH trebaju odlučivati o njenoj unutrašnjoj politici. Bonske ovlasti ne mogu biti trajne", rekao je predstavnik KIne.

Govoreći o predloženoj rezoluciji rekao je da ona nije u skladu sa stabilnošću u zemlji.

“Rezolucija nije dosljedna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu sa prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju kako bi pronašle odgovarajuće rješenje”, kazao je ambasador Kine.