Igranje sa žrtvama
212

Sramotan nastup predstavnika Srbije u Vijeću sigurnosti: Manipulisanje emocijama i podsjećanje na rat

F. H.
Marko Đurić
Marko Đurić
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je po zahtjevu Rusije održalo vanrednu sjednicu o situaciji u Bosni i Hercegovini, a govorili su i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Srbije.
Za Srbiju kao specijalni izaslanik Aleksandra Vučića govorio je Marko Đurić koji je kazao da Srbija štiti Dejtonski sporazum i mir i stabilnost te sjećanje na više od 100.000 žrtava "krvavog građanskog rata u BiH".

"Želim pitati sve one koji su predložili ovaj u krivom trenutku i nekoordinisan nacrt rezolucije o Srebrenici, da još jednom duboko razmisle o svojoj incijativi koja dijeli. Činjenica da ova rezolucija pokrenuta bez konsenzusa unutar BiH, kako smo čuli od Željke Cvijanović te u jasno i očitom narušavanju njenog ustavnog poretka je umjesto pomirenja izazvala sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti treba biti znak incijatorima da povuku tekst i vrate se novom pisanju", kazao je Đurić.

On je kazao da su prije 35 godina prije nego je pala prva žrtva lideri u bivšoj Jugoslaviji "počeli kopati tijela žrtava iz Drugog svjetskog rata od kojeg je u tom trenutku prošlo 50 godina. Rat u BiH je završio prije 29 godina, ali se stepen etničkih tenzija već podigao zbog rezolucije i zbog nedostatka odgovarajućeg transparentnog procesa pravljenja nacrta i balansiranog i svima prihvatljivog sadržaja izaziva već nemir u državi i među ljudima koji su toliko patili", kazao je skandalozno Đurić.

Đurić se žalio kako je nacrt rezolucije nastao u tajnosti i da nije željelo da se podsjeti na više od 100.000 drugih žrtava u bivšoj Jugoslaviji. Žalio se i na to da je rezolucija nastala bez regionalnih konsultacija.

Iako je Vućić govorio o tome da je usvajanje o rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije 2010. godine bila greška, Đurić se upravo pozvao na ovu rezoluciju kako bi "dokazao" da Srbija ima poseban odnos prema Srebrenici.

Delegacija Srbije je na sjednicu Vijeća sigurnosti dovela i srpske žrtve ratnih zločina, a Đurić je u emocionalnoj manipulaciji predlagače rezolucije pitao šta će reći njima i da li su te žrtve manje vrijedne da ih se sjeća.

"Trebamo imati na umu da je jednaka pravda za sve žrtve u BiH jedini put za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje. Suprotno svemu što nam je rečeno od kosponzora, stvarni razlog za predlaganje ove opasne i rezolucije koja dijeli je otkriven od Elmedina Konakovića ministra vanjskih poslova BiH koji je javno rekao da 'ovakva Srbija ne zaslužuje ništa drugo nego da bude prezrena i ne zaslužuje ruku pomirenja i saradnje'. On je naveo da njegov etnonacionalistički režim nastoji da ponovo otvori sudske procese protiv moje države i nema namjeru pomirenja ili dobrosusjedskih odnosa na svojoj agendi", kazao je Đurić.

Đurić je pokušao da govori i u ime žrtava pa je pitao da li se zaista misli da žrtve "žele da budu trivijalno eksploatisane u političke svrhe".

"Rat u Jugoslaviji je počeo eksploatacijom starih neprijateljstava, to ne smije biti naše naslijeđe. Vrijeme je da po strani ostavimo rezolucije koje dijele, umjesto da kopamo stare grobove i rovove, hajmo napisati novu rezoluciju koja će imati konsenzus unutar BiH i regije, koja će nas voditi pomirenju i napretku", kazao je Đurić te pozvao da se rezolucija povuće i da ne postoji hijerarhija žrtava i osveta kroz politički diskurs.

Predstavnik Hrvatske Hrvoje Ćurić Hrvatinić na sjednici je pohvalio napredak BiH na EU putu, kazao da napredak pokazuje da je postojeći okvir BiH funkcionalan te je spomenuo potrebu sa izbornom reformom. Rezoluciju nije spomenuo.

Hrvoje Ćurić Hrvatinić
Hrvoje Ćurić Hrvatinić

Predstavnik Slovenije Samuel Žbogar je na sjednici je kazao da je Slovenija iskren prijatelj BiH i njenog naroda te je naglasio da žele vidjeti BiH kao dio EU.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

"Delegitimizacija Međunarodne zajednice i konstantni konfliktni narativi uvećavaju situacije koje moramo izbjeći. Vijeće mora biti oprezno da ne bude platforma za alternativne politički pristrasne narative o situaciji koji samo produbljuju podijele unutar BiH. Bolje je da se fokusiramo na podržavanje Dejtonskog sporazuma i podržimo međunarodne instrumente i mehanizme koji potiču iz njega. To znači i punu podršku za rad i procjenu visokog predstavnika čiji mandat potiče iz mirovnog sporazuma", kazao je predstavnik Slovenije.

Rekao je da ne postoji druga opcija nego da se vjeruje procijeni Eufora koji je situaciju opisao kao sigurnu.