Tema je Srebrenica
49

Šef diplomatije Crne Gore uzvratio Vučiću: "Žalosno je kako lider Srbije govori o nama"

I. Sa.
Crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović poručio je da stavom u odnosu na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Crna Gora ne želi da kvari odnose sa susjedima, već da djeluje kao "pomiritelj".
Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je poteze vlade u Podgorici zbog rezolucije o Srebrenici nazvao "odvratnom igrom" i "perfidnim trikom".

"Žalosno je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neprimjerenim riječima obraća i govori o Crnoj Gori i tako nesrećne formulacije ne mogu biti pozdravljene iz naše zemlje", kazao je ministar vanjskih poslova.

On navodi da i pored toga što Crna Gora i Srbija "različito sagledavaju neke stvari" te da "treba raditi na saradnji".

"I kada prođe 23. maj Crna Gora i Srbija će biti jedna pored druge, i dalje će neke stvari možda sagledavati različito, ali će biti još mnogo više pitanja i tema koje ih zbližavaju i na kojima treba zajedno da radimo. Crna Gora ne želi da kvari odnose ni sa kim od susjeda", naveo je Ivanović za RTCG.

On je kazao da je vlada pokušala da djeluje kao "pomiritelj u regionu i zbog unutrašnjih prilika, kako bi se mogućnost manipulacije da se cijeli narod obilježi kao genocidan smanjila na minimum ili eliminisala".

"Druga diskusija koja se mogla čuti je da bi se tom rezolucijom moglo pokušati promijeniti unutrašnje uređenje BiH koje inače garantovano Dejtonskim sporazumom", kazao je Ivanović.

Objasnio je da stabilnost u okviru BiH ne može biti dovedena u pitanje.

"A interpretacija prve formulacije koja je ušla u tekst rezolucije kaže da odgovornost za genocid ne može biti pripisana bilo kojoj grupi i naciji, što sprečava da se rezolucija sjutra zloupotrijebi za žigosanje jednog naroda kao genocidnog", kazao je on.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore podnijela je ranije UN-u amandmane na nacrt rezolucije o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici koji su naknadno i prihvaćeni.

Generalna skupština UN će o rezoluciji raspravljati 23. maja.