Radionice
79

Nove aktivnosti na putu usvajanja Nacrta urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo

Nacrt urbanističkih planova
Nacrt urbanističkih planova
Nakon završetka javnih rasprava o Nacrtu urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo, koje su održane tokom marta i aprila, slijedi nastavak aktivnosti u cilju osnaživanja učešća šire javnosti u procesima izrade i usvajanja ovog dokumenta.

U okviru ovih aktivnosti predviđena je organizacija dvije stručne radionice/okrugla stola koji će okupiti stručnjake iz oblasti urbanog planiranja, urbanizma, arhitekture i drugih srodnih oblasti.

Prvi okrugli sto na temu Novi urbani centri i njihov uticaj na razvoj grada održan je 24. aprila, a u diskusiji su učestvovali: predsatvnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo: Edin Jenčiragić - voditelj izrade planova, Vedad Viteškić kao dio tima koji je učestvovao u izradi planova, ispred ETH učešće u diskusiji je uzeo Walczak Michael, Nihad UK (Vlada KS, premijer), prof. Vlasta Jelena Žuljić (Savjet plana), prof. Muhamed Hamidović, prof. Nihad Čengić (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), g. Faruk Kapidžić (Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH), g. Haris Mujkić (IPSA).

Prezentaciju Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo, odnosno tematske oblasti, održali su predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Nacrt urbanističkih planova
Nacrt urbanističkih planova

Tema drugog okruglog stola bit će Muzejska četvrt, odnosno, prolazak I transverzale kroz muzejsku četvrt i Vilsonovo šetalište.

U ovoj diskusiji će učestvovati prof. Adnan Pašić (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), doc. Senka Ibrišimbegović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu/Gradski muzeji Sarajevo), Elma Hašimbegović (Historijski muzej), Mirsad Sijarić, Ana Marić (Zemaljski muzej), doc. Merjema Zatrić (Asocijacija arhitekata BiH/Internacionalni univerzitet Sarajevo). Prezentaciju Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo, odnosno tematske oblasti, održat će predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i uzeti učešće u diskusiji.

Događaj će se održati 8. maja 2024. od 18 do 20 sati u prostoru Urban Design Studio, Vrazova 3, Sarajevo.

Ovi događaji, za razliku od javnih rasprava, okupljaju manji broj ciljanih sagovornika i detaljnije tretiraju odabrane segmente plana tako da svi sudionici imaju mogućnost da iskažu svoje stručno mišljenje koje će putem socijalnih mreža biti podijeljeno sa širom javnosti.

Osim okruglih stolova, planirane su i tri radionice za fokus grupe koje su namijenjene studentima, privrednicima koji imaju proizvodnju u zoni novoplaniranih gradskih centara i nevladinim organizacijama sa fokusom na zaštitu okoliša.

Nacrt urbanističkih planova
Nacrt urbanističkih planova

Prva radionica sa fokus grupom studenti odžana je 23. parila 2024. godine u prostoru Urban Design Studio. Predsatvnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo: Edin Jenčiragić-voditelj izrade planova, Vedad Viteškić i Ajla Beganović-Rosan kao dio tima koji je učestvovao u izradi planova su održali pretenzaciju Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo i uzeli učešće u diskusiji. Potred studenata radionici je prisustvovao Walczak Michael (ETH), te predstavnici Arhitekotnoskog fakulteta univerziteta u Sarajevu Senka Ibrišimbegović, Ibrica Jašarević, Katarina Bošnjak.

Video snimci svih navedenih događaja će biti objavljeni na FB stranici Sarajevo – Urbanistički plan.

Svi ovi događaji se organizuju u saradnji sa Projektom urbane transformacije Sarajeva (UTPS) koji finansira Vlada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Više o Planu urbanističkog razvoja Kantona Sarajevo saznajte ovdje.