Sarajevo
17

Prvomajski protesti Sindikata radnika u trgovini: "Vi na odmor, mi na ulicu"

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas, 1. maja, održana protestna šetnja Sindikata radnika u trgovini i i uslužnih djelatnosti.

Više desetina osoba se okupilo ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odakle su krenuli na protestnu šetnju prema centru Sarajeva.

Među porukama koje su ispisane na plakatima našle su se zanimljive poruke poput: "Vi na odmor, mi na ulicu", "Mi smo za vas glasali, sad vi glasajte za naše plate i praznike", "I kasirka želi ići na more za 1. maj", te brojne druge.

Glavna poruka i sam naziv protestne šetnje bila je "EU - Idemo? Il' je gotovo?"

Kako su naveli u saopćenju za javnost u najavi protestne šetnje, uputit će jasne zahtjeve Vijeću ministara BiH u kojima traži da u procesu pristupanja sindikat mora biti ključni faktor.

"STBIH zahtijeva i formiranje odbora/komisije pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistira na transparentnosti pregovora i da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava. Također, želi socijalni dijalog i neće dozvoliti vlastima isključivanje socijalnih partnera", ističu u saopćenju.

Bitni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su, kako dodaju, i izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem 80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa Direktivom EU o minimalnoj plati.

STBiH, kako naglašavaju, traži uklađivanje minimalne plate sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama.

Osim Vijeću ministara BiH, STBIH je uputio zahtjev i Delegaciji Evropske unije u Sarajevu sa molbom za podršku da kroz pristupne pregovore kao sindikat bude uključen u procese usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, ali i da istovremeno učine sve kako bi se uskladili entitetski zakoni i smanjile razlike u pravima i primanjima radnika u BiH.