Politički ćorsokak
178

Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

M. G.
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj postigla dogovor da preporuči svim strankama u koaliciji da donesu pojedinačne odluke i učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za oktobar.

"Ovo je obavezujuća odluka zbog scenarija za koji smo svjesni, a to je da su međunarodni faktor i opozicija dogovorili da će sprovesti izbore po svaku cijenu i pokušati ih implementirati. Moramo to spriječiti, a način na koji ćemo to postići jeste našim izlaskom na izbore. Ovo ne znači da priznajemo odluku Schmidta," naglasio je Dodik.

On je istakao da ne žele da dozvole opoziciji da "rasturi Republiku Srpsku".

"Nećemo dozvoliti da se skrnavi Srpska", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je opozicija jučer, nepojavljivanjem na sastanku predstavnika političkih partija sa sjedištem u RS-u, koje imaju poslanike u Parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, poručila da je njihov stav da žele izaći na izbore.

On je rekao da će vladajuća koalicija pokazati da će dobiti izbore i najavio odličan rezultat.

"Pozivam javnost da se otkloni od opozicije i da im ne daje povjerenje", rekao je Dodik.

Na kraju je poručio da će entitet RS nastaviti sa entitetskim izbornim zakonom. No, ovaj potez i odluka da izađu na izbore po Izbornom zakonu BiH i izmijenjenim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt je evidentan poraz Dodikove politike, s obzirom da je mjesecima prijetio da će na izbore izaći po entitetskim pravilima.

Time je potvrđeno da je Dodik sve prijetnje koristio samo za jačanje pregovaračke pozicije, a kada mu se nije popustilo, povukao se.