Klix Studio
109

Nejra Latić Hulusić: Video o Avdi Avdiću je užasan propagandni klip, na sceni je zloupotreba institucija

A. Ku.
Gošća novog izdanja emisije Klix Studio bila je rediteljica Nejra Latić Hulusić koja je stala u odbranu novinara Avde Avdića nakon što je o njemu ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio video.

Naime, ona je u objavi na Facebooku napravila usporedbu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i Jasmina Mulahusića protiv kojeg je zbog podsticanja na nacionalnu i vjersku mržnju podignuta optužnica u Tužilaštvu BiH, a koji je videoklipovima često targetirao neistomišljenike, među kojima su mahom i novinari.

Stopama Mulahusića objavom videa u kojem je glavni akter novinar Avdo Avdić krenuo je i Konaković.

Targetiranje novinara

Latić Hulusić nije krila razočarenje odnosom državnog ministra prema novinaru. Naglasila je da se bilo ko s pozicije moći ne treba na takav način obračunavati s novinarima.

"Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je u više navrata imao običaj da za nešto što je on izgovorio targetira novinare za loše tumačenje ili čak za prenošenje informacije. Kap koja je prelila čašu bio je videouradak, isječci iz nekih govora Avde Avdića te par fotografija, koje je nazvao kratkim filmu na svom Facebook profilu. Takvo poinašanje i obraćanje sa pozicije moći ne smije sebi dozvoliti i da na taj način targetira nijednog novinara pa ni Avdu Avdića", kazala je Latić Hulusić.

Iako je Avdić kao novinar više puta pisao o njenom ocu Nedžadu Latiću, a i o njoj, stava je da se u esnaf ne treba dirati na takav način.

Istakla je da se temelji zdrave demokratske države temelje na osnovnom ljudskom pravu na informisanje i slobodnom novnarstvu, posebno kada je riječ o istraživačkom novinarstvu.

"Ja sam rasla na novinarskom hljebu. Ja nisam novinarka, ja sam rediteljka. Novinarski esnaf je zaštićen nizom zakona", ukazala je Latić Hulusić.

Zloupotreba institucija

Kazala je da su novinari u BiH u teškoj situaciji i da nezavisno novinarstvo nije finansirano na način na koji treba.

Stava je da o novinarskom kodeksu Avde Avdića može govoriti Udruženje novinara, njegove kolege novinari, ali iz pozicije moći ministra vanjskih poslova se ne može na taj način targetirati bilo koga.

Također je istakla da Avdić u svojim tekstovima koji se odnose na istragu o narko kartelima ne iznosi svoj stav, već informacije.

Čudno joj je, ističe, što se Konaković uključio i komentarisao njenu objavu na Facebooku.

"Ispravljati jednu slobodnu umjetnicu na društvenim mrežama ne bi trebao da bude njegov posao. Toplo sam mu savjetovala da angažuje krizni PR tim", kaže.

Dodaje da je zloupotreba sazivanje press konferencije u kojoj se govori o kompromitovanim pravosudnim organima iz prostorija Ministarstva vanjskih poslova.

"Kada govorite to iz pozicije moći to prelazi u prijetnju", rekla je.

Stava je da neko ko ima sve poluge moći sebi ne može dozvoli da se brani na način masovne histerije.

"Ako montirate Avdića sa tri prsta vi utječete na ljude koji su za vas glasali", kaže i dodaje da je po istom principu radio Mulahusić.

Ističe da nije Konakovićev posao da se bavi novinarskim natpisima ili lažima.

"Savjetovala sam mu u toj nesretnoj prepisci da odustane i stvar prepusti profesionalcima. Rekla bih da je to političko neiskustvo, ali on je u politici od 2010. godine", podsjeća Latić Huslusić.

Demokratska država

U svemu tome prepoznaje, kako kaže, politički rukopis SDA.

"BiH je demokratska država. Postoji u novinarstvu razne forme - postoji istraživačko novinarstvo koje je zaštičeno zakonom, vi nikada ne morate i ne smijete otkriti izvor svoje vijesti. Ukoliko zastrašivanjem i uskraćivanjem finansija smanjite ulogu novinarstva i slobodu govora u državi onda u toj državi možete raditi šta hoćete. Onda imamo banana državu koja je kupljena narko kartelom ili anarhiju", kazala je Latić Hulusić.

Ističe da se sloboda govora mora očuvati, jer bez toga nema države.

Kazala je i da je Konaković iznio neistinu komentarišući njenu objavu te je nju svrstao pod medij koji vodi vodi njen otac, a za koji, kako naglašava, nikada nije pisala.

Posjetila je da njene javne objave na društvenim mrežama prenose mnogi portali pa i Bosnia Times, ali nikada nije napisala bilo kakav tekst samo za njih.

"Rekao je vi sa Bosnia Timesa ste pisali o Avdi Avdiću ovako i ide citat teksta sa portala čiji je vlasnik i urednik moj otac. Kaže: 'vi ste', ko to mi. Ja nijednu koumnu nisam pisala za Bosnia Times. Ministar ne može da shvati koliko je jednostavno slagati i u javnost iznijeti neprovjerenu informaciju. Bosnia Times je prenosio moje kolumne. Prvo, o Avdi Avdiću piše neki novinar pa taj tekst odobrava moj otac koji je glavni urednik, ko smo 'mi'", ističe Latić Hulusić.

A zatim je navela slučaj kada joj se zbog jednog teksta prenesenog sa portala Istraga.ba javio Gordan Memija tražeći da izvrši utjecaj na oca i da obriše preneseni tekst.

"Moj otac je početkom januara prenio sa portala Istraga priču o biznismenu Gordanu Memiji, uposlenicima FUP-a i influenserkama koji se dovode u vezu sa zloglasnim kartelom. Ja tada dobijam poruku na Facebook od Gordana Memije koji traži da mu pošaljem broj, što odbijam. Kanije je kontaktirao više ljudi da dođe do mog broja da mi kaže, ne predstavivši se, da ne može Nedžad Latić postati Avdo Avdić i objavljivati bljuvotine", navodi.

Smatra da je takav poziv kojim se nastoji ostvariti utjecaj zapravo prijetnja.

O videu koji se odnosi na Avdića, a koji je objavio Konaković, smatra da je ugrožavajući i da poziva na mržnju prema njemu.

Zatim je ponovo podsjetila na pisanja Mulahusića o njoj te je navela neugodnu situaciju u kojoj se zbog tih objava našla kada je pred djetetom u kupovini pljunuo jedan čovjek.

"E to je izazivanje govora mržnje i nesigurnosti. Ne znate nikad kad će se pojaviti neki upaljenik kojeg je strah za Bosnu, Bošnjake... Izrečena riječ je teška ko mač", ističe ona.

Kao magistrica scenskih umjetnosti komentarisala je objavljeni video za koji je naglasila da nije kratki film, već propagandni film.

"U prvom kadru je Avdić kao rudar, ja ga vidim kao čovjeka s narodom, čim ima rudarsku kapu. Sljedeća je slika Avdić sa tri prsta, pokazujući kako je on uradio podigla sam i ja tri prsta pa s može iskoristiti, to znači da je on pročetnički agent iz tame koji izranja da kaže sljedeće, a govori izvađeno iz konteksta o Gačaninu da li su institucije mogle znati 2016. ko je Edin Gačanin... Onaj uradak je jedan užasan prilog koji nema nikakvog smisla i tu je samo radi one rečenice koja je: 'Nastavit će se'. Kao rediteljka imam pravo da kažem da je ono mali prijeteći klipić", naglasila je Latić Hulusić.

Gostovanje Nejre Latić Hulusić u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.