Historijski datumi
119

Generalna skupština UN-a će o rezoluciji o Srebrenici glasati dan nakon 32. godišnjice prijema BiH

F. H.
Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biti će održano 23. maja što se gotovo poklapa sa 32. godišnjicom prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.

Na dan 22. maj 1992. godine ispred Ujedinjenih nacija na East Riveru je podignuta zastava Bone i Hercegovine sa ljiljanima, čime je BiH i zvanično postala članica Ujedinjenih nacija.

Gotovo simbolično poklapanje glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici i godišnjice prijema Bosne i Hercegovine UN-a će biti prilika da Ujedinjene nacije isprave jednu od najvećih sramota u svojoj historiji.

Ujedinjene nacije nisu prvo 1992. godine ispunile obavezu prema svojoj članici da spriječe agresiju i ubijanje njenih stanovnika, a zatim nisu ni ispunile obavezu odbrane zaštićene zone u Srebrenici što je dovelo do genocida kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne snage Republike Srpske.

Sudovi Ujedinjenih nacija su odavno utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid, a glasanje 23. maja će biti prilika da se UN pogleda u ogledalo i stvori okvire za sistematsko sjećanje ne samo na genocid, nego i trajno sjećanje na "grijehe" UN-a prema Bosni i Hercegovini.