Anticivilizacijske poruke
218

Dodika i Vučića u hramu Svetog Save patrijarh "blagoslovio za borbu" protiv rezolucije o Srebrenici

M. G.
Foto: RTRS
Jutros su predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali molitvi u Hramu Svetog Save uoči Vučićevog odlaska u New York, gdje će se pred Generalnom skupštinom UN razmatrati rezolucija o Srebrenici.

Uz njih, molitvi su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić te drugi zvaničnici. Molitvu je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je blagoslovio Vučića i Dodika, poželjevši Vučiću snagu za predstojeće izazove.

Patrijarh Porfirije je tokom besjede istakao važnost borbe protiv "historijskog revizionizma" i naglasio da se srpski narod ne smije etiketirati kao počinilac genocida.

"Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u New York. Danas snažno podižemo svoj glas protiv historijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svjedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi", poručio je patrijarh.

Vučić je izjavio da je zatražio patrijarhov blagoslov pred put te da odlazi u New York kako bi se borio za budućnost Srbije.

Međutim, ovaj čin patrijarhovog blagoslova izaziva kritike jer se može interpretirati da podrška Vučiću i Dodiku u ovom kontekstu predstavlja sukob s osnovnim civilizacijskim vrijednostima.

Blagoslov upućen liderima koji negiraju genocid u Srebrenici, koji je priznat od strane međunarodnih sudova, može se tumačiti kao podrška narativima koji negiraju historijske činjenice i pravdu za žrtve. Ovakvi potezi SPC-a dovode u pitanje njenu ulogu u promovisanju mira i pomirenja u regionu.