Poruka iz Mađarske
118

Dodik nakon sastanka u Budimpešti: BiH djeluje kao ukleti prostor, rezolucija će paralizovati odnose

V. K.
Milorad Dodik u Budimpešti (Foto: Peter Szijjarto/Facebook)
Milorad Dodik u Budimpešti (Foto: Peter Szijjarto/Facebook)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik govorio je na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom te šefom mađarske diplomatije Peterom Szijjartom te je izrazio zahvalnost što Mađarska neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN-u.
Tokom konferencije za medije, Dodik je rekao kako su odnosi RS-a i Mađarske odlični.

"Naši odnosi na nivou RS-a i Mađarske su veoma stabilni i dobri, puni razumijevanja. Radujem se svim projektima koje zajedno realizujemo i vezani su za energetiku", naveo je Dodik.

Nakon toga, osvrnuo se na rezoluciju o Srebrenici koja će se naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naredne sedmice.

"Ona će usložniti odnose u BiH. BiH djeluje kao ukleti prostor u kojem dobijemo odluku o pregovaračkom statusu, a samo nekoliko dana nakon toga Schmidt nametne izmjene izbornog zakona u kojima propiše dodatna pravila. Svi znamo da je pored Ustava, izborni zakon najvažniji dokument jedne zemlje. Sada dolazi i pitanje rezolucije. Želim da kažem, da bi se nešto pojavilo kao relevantan dokument u UN-u, potrebno je da zemlja inicira tu odluku", ističe Dodik.

Ponovio je kako se o rezoluciji kao dokumentu nije izjasnilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da je to prema njemu sporan potez.

"To je stvar volje Bošnjaka u BiH. Predsjedništvo BiH koje je zaduženo za vanjsku politiku nije donosilo odluku o tome već je to neodgovorni akt ambasadora u UN-u. Smatramo da nisu dovoljno uvažene činjenice da su stradali i Srbi. Pored toga, uporno nam govore da postoji individualna odgovornost. Mislimo da će rezolucija bitno destabilizovati BiH do mjere potpune paralizacije odnosa. Rezolucija je neobavezujuća, ali će poslužiti za moralnu diskvalifikaciju srpskog naroda", zaključio je Milorad Dodik.