IHF bira jednu selekciju
83

Rukometaši BiH i dalje mogu zaigrati na Svjetskom prvenstvu: Koliko je realno da dobijemo wild card?

E. B.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je ispala u baražu za Svjetsko prvenstvo 2025. u dvomeču od Portugala, no i dalje ima šanse da se nađe na smotri najboljih svjetskih selekcija iduće godine koje će biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano od 14. januara do 2. februara 2025. godine će učestvovati ukupno 32 ekipe.

Na njemu će nastupiti 17 predstavnika Evrope (Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija i Švedska, pet predstavnika Afrike (Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat, Gvineja i Tunis), četiri predstavnika Azije (Bahrein, Japan, Kuvajt i Katar), tri predstavnika Južne Amerike (Argentina, Brazil i Čile), te jedan predstavnik Sjeverne Amerike (Kuba).

Preostala dva mjesta su rezervisana za wild card, odnosno pozivnice koje uručuje IHF.

Jednu pozivnicu je dobila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a kao razlog je IHF naveo to da se oni spremaju za Olimpijske igre 2028. godine koje će biti održano u Los Angelesu.

Druga pozivnica će biti dodijeljena jednoj od evropskih selekcija, a to znači da je teoretski može dobiti i Bosna i Hercegovina. No, to zaista nije realno očekivati, iako se sa IHF-om nikada ne zna.

Realnost je da wild card dobije jedna od reprezentacija koja se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, a na nedavno održanom Evropskom prvenstvu je ostvarila bolji plasman od naše selekcije.

To su redom Crna Gora (14.), Srbija (18.), Gruzija (19.), Farska Ostrva (20.), Švicarska (21.), Rumunija (22.) i Grčka (23.).

Podsjetimo, na posljednjem SP-u u Poljskoj i Švedskoj prije dvije godine wild card su dobile Nizozemska i Slovenija, a 2021. u Egiptu pozivnicu su dobile Poljska i Rusija.

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti obavljen 29. maja, a ime dobitnika wild carda će biti objavljeno u narednim danima.