Viceprvakinja Evrope
139

Makaš: Evropsko prvenstvo u Beogradu bilo je "rolerkoaster emocija"

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Bosanskohercegovački taekwondoisti osvojili su tri medalje na Evropskom prvenstvu u olimpijskom taekwondou, koje se prije nekoliko dana održalo u Beogradu.
Bronzane medalje za BiH donijeli su Ada Avdagić i Nedžad Husić, dok je Džejla Makaš osvojila srebro i postala viceprvakinja Evrope.

Makaš je već u kvalifikacijama za Olimpijske igre nagovijestila da je u odličnoj formi, a sada je to dokazala srebrom sa Evropskog prvenstva. Na današnjoj konferenciji za medije u Olimpijskom komitetu BiH, reprezentativka BiH se osvrnula na ovaj veliki uspjeh.

"Nakon kvalifikacija za Olimpijadu nisam bila tužna i razočarana, već sam zahvaljujući odličnim borbama i podršci mnogih došla do ovog srebra. Smatram da još nisam spremna za Olimpijske igre jer sam premlada, ali drago mi je što sam svima pokazala da mogu", izjavila je Makaš.

Nastup na EP-u u Beogradu opisala je kao "rolerkoaster emocija", posebno u trećoj borbi u kojoj je zahvaljujući dva precizna udarca došla do preokreta u posljednjih sedam sekundi.

"U finalu sam bila spremna i vjerovala sam u pobjedu protiv predstavnice Hrvatske koja je dvostruka svjetska i trostruka evropska prvakinja. Malo mi je falilo za pobjedu, ali njeno iskustvo i fizička sprema su presudili", kazala je Makaš i dodala da očekuje da će bh. taekwondoisti u budućnosti ostvariti još veće uspjehe.

Ada Avdagić osvojila je bronzanu medalju drugog dana EP-a. Kako je kazala, dugogodišnji rad i treniranje vratili su joj se na najbolji mogući način.

"Sav taj rad i trud se isplatio kada sam osvojila bronzanu medalju. Znam da mogu napraviti još bolji rezultat, ali ovo takmičenje je bilo veliko iskustvo. Zadovoljna sam svojim nastupom i trudit ću se da na narednim takmičenjima predstavim BiH na najbolji mogući način", navela je Avdagić.

Osvajač tri od ukupno šest bh. medalja sa evropskih prvenstava Nedžad Husić kazao je da je prva medalja za BiH koju je u Beogradu osvojila Ada Avdagić podigla moral cijeloj bh. ekipi.

"Medalja koju je osvojila Ada dala nam je vjetar u leđa i ubrzo nakon nje medalje smo osvojili Makaš i ja. Zadovoljan sam svojim nastupom, s obzirom da sam nastupio u olimpijskoj kategoriji. Imao sam dosta problema sa kilažom i dobijanjem mišićne mase, ali osjetio sam da sam spreman i vjerujem da će mi biti mnogo lakše u ovoj kategoriji", izjavio je Husić.

Trener bh. taekwondoista i Nedžadov otac, Haris Husić napominje da reprezentacija BiH uz malo više sreće i truda na idućem velikom takmičenju sigurno može osvojiti zlatnu medalju, ali da će za takav uspjeh zasigurno trebati mnogo truda i rada u narednom periodu.

Član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić kazao je da je Savez izdašno podržao mlade bh. takmičare koji su željeli izboriti plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali, iako bh. takmičari u tome nisu uspjeli, ulaganje se vratilo Savezu osvajanjem medalja u Beogradu.

"Imali smo plan da na ovom Evropskom prvenstvu da osvojimo tri seniorske medalje i u tome smo uspjeli. To nikome u BiH do sada nije pošlo za rukom kada su u pitanju olimpijski sportovi i veoma smo ponosni. Imamo sjajan tim i trenutno smo najtrofejniji olimpijski sport u BiH. Očekujemo još veće rezultate", kazao je Šarić.