Test najboljeg ikada
97

Šta je Ultra ako nije Xiaomi: Kompaktnost i Leica kamere u džepu sa Xiaomi 14 Ultra

E. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba (Foto: E. M./Klix.ba)
Tehnološki gigant Xiaomi posljednjom serijom Xiaomi 14 pametnih telefona pomjerio je granice fotografisanja. Dokazali su da je profesionalni aparat zamjenjiv u svakodnevnoj upotrebi, pa je za dobru fotografiju potreban samo pametni telefon, a detaljnije o ovome pročitajte u nastavku naše recenzije.

Ovo neće biti standardna recenzija pametnog telefona s obzirom na to da se iza ovog teksta krije jedna tajna koju ćemo vam otkriti na kraju, osim, ako ranije sami ne zaključite kroz fotografije i čitanje redaka ovog teksta.

Xiaomi je u Barceloni na MWC sajmu, kojem smo prisustvovali, predstavio 14-u seriju svojih pametnih uređaja. Reklo bi se bolji od boljih. Dok su recenzije Xiaomi 14 Pro pametnog telefona ranije objavljene, čekali smo da u ruke dobijemo onaj najjači - Ultru, kako bismo ga uporedili s drugim Ultrama i pametnim telefonima na tržištu.

Otvaranjem kutije, iznenađenje. Dosta manji i ugodniji za držanje u ruci, veličine skoro kao Xiaomi 13T, odnosno malo veći s veličinom displeja od 6,73 inča koji je zaštićen Xiaomi Shield Glass zaštitom, a o specifikacijama ekrana suvišno je pričati. Osvježenje 120Hz i osvjetljenjem od 3.000 nita za nesmetano korištenje pri dnevnom svjetlu.

Uz uređaj dobijete i zaštitnu foliju na ekranu, zaštitnu okvir, punjač, Type-C kabal i papire o korištenju koje inače rijetko kada i čitamo.

Uređaj pokreće što drugo nego HyperOS s temeljima Androida 14, a u srcu je snažni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 čip.

Svakodnevno korištenje od 8-10 sati upaljenog displeja nije predstavljao problem niti u jednom trenutku za surfanje društvenim mrežama, obradu video/foto sadržaja, snimanje RAW videa i fotografija, igranje igara i druge zadatke. Međutim, u tome svemu najviše je trpjela baterija. 

Odlične performanse je postigao i na brojnim testovima hardware-a i software-a i kada se sve uzme u obzir ovo je zaista najbolji uređaj koji smo do sada testirali.

Jer riječ Ultra nije dovoljno, i zaslužuje prefix Xiaomi.

U samo tri sedmice napravili smo oko 4.000 fotografija, a samo neke primjerke podijelili smo s vama u ovom tekstu.

Kada govorimo o fotografijama, moramo se vratiti na početak ovog teksta kada smo rekli da je itekako adekvatna zamjena za profesionalni aparat.

Kao i novinar i fotoreporter portala Klix.ba u proteklim sedmicama sam koristio svaku priliku da umjesto aparata fotografišem mobitelom. Uspješno itekako, a neke primjerke imate u galeriji.

Nikakav problem nismo imali prilikom fotografisanja događaja na dnevnom svjetlu i u pozorištu, pravljenjem portreta, noćnim fotografijama, snimanjem video sadržaja određenih događaja, ali ni fotografisanju najzahtjevnijeg - pokreta u sportu.

Ne postoje riječi kojima bi se moglo opisati funkcionisanje savršenog sistema kamera s obzirom da je Xiaomi s ovim sistem sigurno telefon s najkvalitetnijim kamerama na tržištu i to je ponos ovog tehnološkog giganta.

Na zadnjem dijelu su smještene četiri kamere od po 50 megapiksela. Široka kamera ima fizički otvor blende f1.6-4.0 sa širinom objektiva od 23 mm. Telefoto kamera odgovara širini objektiva od 75 mm i posjeduje f1.8 otvor blende, dok je periskop kamera sa zoomom od 120 mm fiksnog otvora blende od f2.5. Ultraširoka kamera koja obuhvata 122 stepena posjeduje f1.8 otvor blende tako da su zahvaljujući otvoru blende ove, ali i drugih kamera sve fotografije odlične i u noćnim uvjetima, pa i fotografišući iz ruke.

Leica sistem osim u hardware-u, dašak unosi i u software kamere, pa za fotografisanje i snimanje posjedujete LEICA Authentic i LEICA Vibrant modove, posebne filtere prilikom fotografisanja, ali i još posebnije PRO LUT’s filtere tokom snimanja video sadržaja.

Posebnu pažnju i interesovanje ovaj uređaj će izazvati kod konzumenata koji su zaljubljenici u fotografiju, ali i video, sve zahvaljujući posebnim Director’s modova gdje imate punu kontrolu blende, brzine, WB-a, ISO osjetljivosti, načina snimanja zvuka, filtera i sve to snimiti u 4K rezoluciji od 24-60 FPS-a.
Uz Xiaomi 14 Ultra i Leica sistem kamera teško da postoji mutna slika i s ovim telefonom svako može biti fotograf.

A kada ovo kažemo, onda se vraćamo na prvu rečenicu ovog teksta, a to je tajna koju vam otkrivamo u narednom videu kojeg je Xiaomi snimio u sklopu svoje Xiaomi 14 serije kampanje u Beogradu.

S obzirom na to da smo i sami "nasjeli" na prank, možemo reći da smo "ljuti", ali to nije uticalo na rezultat ove recenzije.

Kako smo već ranije pomenuli, u cjelodnevnom radu testa u kojem smo 10-ak sati dnevno imali upaljen displej uređaja, najviše je trpjela baterija. Iako je njen kapacitet 5.000 mAh, to nam je više puta bilo malo za svakodnevno korištenje pa bi sredinom dana morali istu dopuniti.

Xiaomi 14 Ultra ne posjeduje ekstra brzo punjenje kao npr. Xiaomi 13T, ali posjeduje 90W punjenje kojim 100-postotnu napunjenost baterije postižete za 33 minute.

Na kraju, uprkos "prenkovanju", u kojem marketing tim iz Beograda nije štedio ni svoje šefove, možemo reći da je Xiaomi 14 Ultra najmanji Ultra pametni telefon i pokazatelj da može biti i elegantno i kompaktno i jako jer malo nam za sreću treba.

Xiaomi 14 Ultra u Bosni i Hercegovini je dostupan kod telekom operatera BH Telecom i Eronet s ekstra ponudom uz koju dobivate i poklon tablet uređaj.