Naglašen crveni ton
36

Komične reakcije na prvi zvanični portret Charlesa kao kralja: Prepao se samog sebe

N. O.
Screenshot/Twitter
Screenshot/Twitter
Kralj Charles III obilježio je još jedan jubilej u svojoj vladavini, a ove sedmice je otkrio svoj prvi zvanični portret od krunisanja prošle godine, što je izazvalo lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Charles i njegova supruga kraljica Camilla prisustvovali su zvaničnom otkrivanju portreta u Buckinghamskoj palati. Portret, koji je visok skoro dva metra, slikao je tokom tri godine Jonathan Yeo, umjetnik iz Velike Britanije.

Slika ima upečatljivu crvenu pozadinu i prikazuje Charlesa u uniformi velške garde, čiji je pukovnik postao 1975. godine. Naručena je još 2020. godine, kada je Charles bio princ od Walesa, što je titula koja je od tada prenijeta na njegovog najstarijeg sina princa Williama, nakon smrti kraljice Elizabete II 2022. godine.

Leptir koji se nalazi iznad Charlesovog ramena na slici predstavlja njegovu transformaciju u kralja, prema Yeou.

Slika će biti izložena mjesec dana počevši od 16. maja u galeriji Philip Mold u Londonu. Zatim će ostati u Draper's Hallu, historijskoj zgradi u Londonu.

Slika i njen naglašeni crveni ton brzo su izazvali mješovite reakcije na internetu, a sam snimak otkrivanja je nasmijao korisnike na mrežama.

"Žao mi je, ali njegov portret izgleda kao da je u paklu", glasio je jedan u nizu sličnih komentara.

Djelovalo je da se sam kralj iznenadio nakon što je ugledao portret, a na mrežama su se šalili da se preplašio od vlastitog izgleda na slici.