Očekivanja su velika
32

Film Brada Pitta o Formuli 1 je među najskupljim u historiji, budžet premašio 300 miliona dolara

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ogromni budžeti nisu rijetkost u Hollywoodu, no ulaganje od 300 miliona dolara u film i dalje je rizičan potez. Najnoviji podaci govore da je nadolazeći film o Formuli 1, u kojem glumi slavni Brad Bitt, blizu da uđe u top 10 najskupljih ikada.

Naziv filma još uvijek nije poznat, produkciju obavlja Apple, a zvijezda je Brad Pitt koji glumi "penzionisanog" F1 vozača pozvanog da se vrati u sport i bude mentor mladom talentu. Osim Pitta, u projektu sudjeluju i druga velika imena uključujući režisera Josepha Kosinskog, koji je radio i na filmu "Top Gun Maverick".

Pitt se za potrebe filma našao u kokpitu modificiranog F2 bolida koji izgleda kao bolid iz F1 serije, no uprkos tome je, kao i njegov kolega, morao proći obuku, osigurati se i slično. Sve to je dalo doprinos ogromnim troškovima, ali ima još faktora. Produkcija je počela u julu 2023. godine, svega nekoliko dana prije početka štrajka koji je obustavio rad Hollywooda na 118 dana.

Kako bi se smatrao uspješnim, ovaj film zaraditi najviše novca u kinima od svih ostalih u kojim je glumio Pitt. Iako je slavna ličnost s A liste, njegov najuspješniji film na box officeu je bio "World War Z", koji je zaradio 540,4 miliona dolara širom svijeta. To je mnogo novca, no u Hollywoodu je potrebno da zarada bude dvostruko veća od budžeta kako bi dostigao "tačku isplate" za studio, tako da F1 film treba donijeti više od 600 miliona dolara da se ne bi smatrao neuspjehom.