Srebrenopruga napuhača
121

U Hrvatskoj kod Medulina ulovili jednu od najotrovnijih riba na svijetu

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U Medulinskom zaljevu u Hrvatskoj ulovljena je sedam jedinki jedne od najotrovnijih riba na svijetu.

Jedna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) je ulovljena na dubini od 19 metara i odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavili su na Facebook stranici Aquarium Pula.

"Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jednog do dva miligrama fatalna", objavili su na stranici pulskog akvarija.

Ribu je ulovio i fotografirao slovenski ribar Anton Vidović. Radi se o jednoj od najotrovnijih riba svijeta koja spada u invazivne vrste i tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje, piše Morski.hr.

Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice. Meso ovih riba smatra se delikatesom nazvanom fugu u Japanu, izuzetno je skupo i pripremaju ga samo obučeni i licencirani kuhari.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost" jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca. Umjesto bijega, napuhače koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i zraka kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Grabežljivac koji je uspije zgrabiti, neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve napuhače sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te prouzročiti smrt. Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov, piše Morski.