Scvola Elementare
838

Bosanci kupili staru školu u Istri koja je propadala i transformisali je u fantastičnu vilu

L. R.
Villa Scvola Elementare (Foto: Facebook)
Villa Scvola Elementare (Foto: Facebook)
Dvoje Bosanaca koji godinama žive u Zagrebu, odlučili su kupiti staru italijansku osnovnu školu u Istri, koju su izgradili fašisti 30-ih godina prošlog vijeka i koja je decenijama propadala te je renovirati u predivnu vilu.

Riječ je o nekretnini bogate povijesti, a koja se dizajnom i arhitekturom na najbolji način prilagodila lokalnoj arhitekturi i potrebama savremenog doba.

Villa Scvola Elementare nalazi se u selu Modrušani kod gradića Žminj, koja je u neposrednoj blizini Rovinja i Poreča. Prvobitno je bila škola koja je izgrađena 1934. godine, a na ulazu se još uvijek nalazi i sačuvani stari naziv "Scvola Elementare", što u prijevodu znači osnovna škola. Poznato je da se nastava u ovoj školi odvijala sve do početka 90-ih. Djeca su pohađala nastavu od prvog do četvrtog razreda, a unutar škole nalazila su se i dva stana namijenjena nastavnicima

"Za vrijeme gradnje selo Modrušani je brojalo oko 260 stanovnika, prema popisu iz 1953. godine broj se smanjio na 219, a danas je gotovo prepolovljen. Obnovljena škola je vratila svoj prvobitni sjaj zahvaljujući naporima sadašnjih vlasnika. Svaki pedalj kuće rađen je s posebnom pažnjom i predstavlja jedinstven spoj starog i modernog", rekli su iz agencije LUVA za Jutarnji.hr.

Kako se dalje navodi, vlasnici su godinama dolazili na odmor u Istru i tražili idealno zemljište ili nekretninu za kupovinu, a onda su spontano odlučili da će to biti upravo ovaj napušteni objekat.

"Sve je zapravo krenulo jednostavno. Saznali smo da je Općina Žminj raspisala javni konkurs za prodaju nekretnine, dali smo našu ponudu koja je implicirala da škola neće biti srušena i ta ponuda je prihvaćena. Cijeli proces je prošao jednostavno, brzo i bez previše administracije", rekli su vlasnici.

Potom je uslijedila adaptacija koja je zahtijevala mnogo napora kako bi napravili svoj dom iz snova.

"Proces adaptacije bio je izuzetno zahtjevan i financijski i operativno, jer se nastojalo u što većoj mjeri sačuvati originalan izgled, kako u eksterijeru tako i u interijeru. Usprkos velikom broju ozbiljnih zahvata, rekonstrukcija je odrađena u rekordnom roku od godinu dana. Zahtjevan posao, ali dobro odrađen na kraju", rekli su.

Vila sada ima čak 421 kvadratni metar. U prizemlju se nalazi prostor za dnevni boravak s bogato opremljenom bibliotekom i klavirom, a tu su svakako i kuhinja s trpezarijom. Vlasnici su "otišli korak dalje" pa se u vili nalazi prostor za osobe s invaliditetom u sklopu koje se nalaze kupatilo i manja kuhinja. Na spratu se nalaze četiri luksuzno opremljene spavaće sobe, dok se na terasi nalazi bazen, roštilj te prostor za ljetno kino.

Budući da su vlasnici nastojali očuvati duh vremena u kojem je ovaj objekat nastao, za uređenje vile kombinirali su različite stilove. Tako kuća ima mnoštvo detalja poput retro predmeta, koluta za filmske trake i projektor, stari bunar pored bazena i još dosta toga.

"Namještaj smo nabavljali iz raznih izvora. Od antikvarijata, preko jedne dražbe Kina Europa pa sve do modernih sjajnih komada i ručno rađenih dijelova namještaja u sobama i kupatilima", rekli su.