Potvrđeno istraživanjima
48

Ove osobine djeca naslijeđuju od majke

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Roditelji pri iščekivanju da se njihovo dijete rodi ili odraste najčešće su znatiželjni o osobinama koje naslijeđuje od kog vroditelja, a određene karakteristike poput znakova starenja ili inteligencije naslijeđuju od majke.

Većina ljudskih osobina su poligenske, što znači da su određene kombinacijom nekoliko gena oba roditelja. Na primjer, postoji najmanje 700 sekvenci u vašem genetskom kodu koje mogu utjecati na visinu. Slično, vaša koža, boja kose i boja očiju zasnivaju se na mješavini gena - što objašnjava zašto naše oči imaju tako širok spektar boja.

Iako se većina naslijeđenih gena prenosi od oba roditelja, neke osobine su direktno povezane s majkom, od određenih genetskih bolesti do boje kose i očiju.

Znakovi starenja

Kako starite, vaše lice počinje da pokazuje znakove - neravnine, bore na čelu, bore od smijeha. Možda ćete morati da zahvalite svojoj majci u zavisnosti kada i kako se ovi znaci starenja materijalizuju. Konkretno, mitohondrije majke doprinose procesima starenja.

Prema istraživačima Instituta Karolinska i Instituta za biologiju i starenje Max Planck, dijete će naslijediti DNK majke, uključujući mitohondrijalnu bolest ili disfunkciju. Dr. Nils-Göran Larsson, profesor na Institutu Karolinska i glavnog istraživača na Institutu Max Planck za biologiju starenja je kazao: "Istraživanje je pokazalo da izgleda da mitohondrijska DNK naših majki utječe na naše starenje. Ako naslijedimo mitohondrijsku DNK s mutacijama od naše majke, starimo brže".

Inteligencija

Iako ne postoji jedinstveni "gen za inteligenciju", jedan od faktora koji doprinose oštrom intelektu djeteta dolazi iz DNK majke. Sve je više istraživanja koja pokazuju majčinu ulogu u inteligenciji njene djece. Jedno zanimljivo istraživanje koje podržava ovu teoriju sprovelo je Vijeće za medicinska istraživanja u Škotskoj.

Ova studija je intervjuisala učesnike (starosti 14-22) svake godine. Istraživači su otkrili da je najbolji prediktor inteligencije majčin IQ. U prosjeku, koeficijent inteligencije učesnika varirao je samo 15 bodova od njihovih majki.

Mentalno zdravlje i poremećaji

Nisu samo fizičke osobine i karakteristike ponašanja te koje se nasljeđuju, već i mentalne i emocionalne karakteristike. Iako vanjske okolnosti igraju ulogu u razvoju poremećaja raspoloženja, stanja i bolesti, one djeluju u skladu s genetskim predispozicijama – ne uvijek isključivo od majke, ali istraživanja sugeriraju da je to češće nego što smo inače mislili.

Studija iz 2016. otkrila je povezanost između depresije kod majki i njihovih kćeri u analizi 35 porodica. Zanimljivo je da su također otkrili da se depresija ne prenosi sa očeva na njihove kćerke ili očeva na sinove.

Stil spavanja

Daleko je vjerovatnije da će se obrasci spavanja, ponašanja, pa čak i poremećaji prenijeti na djecu od mame, nego od tate. Ovo uključuje nesanicu i cikluse spavanja i buđenja.

Studija objavljena u Sleep Medicine sugerira da djeca nasljeđuju svoje obrasce spavanja od majke. Studija je pokazala jasnu korelaciju između nesanice majke i nekoliko metrika spavanja kod djeteta.

Metabolizam

Održavanje zdrave tjelesne težine ima mnogo više veze sa zdravim načinom života nego sa genetikom, ali to ne znači da geni vaše majke ne pomažu u sagorijevanju viška energije.

Suprotno popularnom mišljenju, masnoća je esencijalni izvor energije za održavanje našeg tijela. Smeđa mast je posebno odgovorna za regulaciju tjelesne temperature u hladnom okruženju i metabolizam energije. Ovo je u suprotnosti s bijelim masnim stanicama, koje rastu u veličini kada im se da višak energije (kalorije).

Istraživači su otkrili da smeđe masno tkivo može biti usmjereno na borbu protiv gojaznosti. I ne samo to, već su otkrili i da majke nose gen koji omogućava smeđoj masti da se bori protiv bijele masti, koja se pripisuje očevim genima.