Edukativne aktivnosti
119

Sparkasse Banka podržala "Kamp bez interneta" za srednjoškolce

Sparkasse banka podržala je organizaciju “Kampa bez interneta” za srednjoškolce koji je protekle sedmice organizovala Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište”.

Mladi iz srednjih škola Kantona Sarajevo okupili su se u prirodnom ambijentu planinarskog doma Brezovača na Igmanu gdje su kroz upoznavanje, druženje i različite edukativne aktivnosti razvijali socijalne vještine, posebno usmjerene ka prevenciji ovisnosti o internetu.

“Naša korporativna filozofija je da mi kao institucija možemo biti uspješni samo ako je i zajednica u kojoj poslujemo uspješna. S obzirom da djeca i mladi predstavljaju našu budućnost zadovoljstvo nam je pružiti podršku aktivnostima koje se tiču razvijanja njihovih zdravih i kvalitetnih socijalnih navika. Mislimo da je ovaj kamp u tom smislu bio izuzetno uspješan”, poručio je Ramo Karović, direktor Filijale Sparkasse Banke Sarajevo.

S obzirom na to da je internet zauzeo centralno mjesto u svakodnevnom životu mnoge djece i mladih, te da mnogi od njih pokazuju znakove ovisnosti od ovog medija, program aktivnosti "Kamp bez interneta" osmišljen je na način da mladi provode vrijeme u prirodnom okruženju bez interneta, fokusirajući se na razvijanje socijalnih vještina.

Kamp je uključio intenzivne edukativne aktivnosti, kao i socijalne vježbe i igre koje predstavljaju alternativni način za mlade da provedu svoje slobodno vrijeme bez mobilnih telefona i interneta. Kroz kamp, mladi razvijaju vještine komunikacije i rješavanja konflikata, upoznaju se sa faktorima koji dovode do ovisnog ponašanja, prepoznaju znakove i uče kako prevenirati eventualnu ovisnost. Kroz različite vježbe i interaktivne radionice postaju svjesni važnosti saradnje, podstiču se da formiraju zdrave životne navike i razvijaju razumijevanje važnosti kvalitetno provedenog vremena.