Klix Studio
26

Tamas Nemeth: Pored cementare planiramo nova ulaganja u BiH, nije isključen ni bankarski sektor

S. Š.
Gost najnovijeg izdanja Klix Studija bio je diplomirani inženjer građevinarstva i generalni menadžer kompanije Talentis International Construction Investments, u čijem vlasništvu je Lukavac Cementa, Tamaš Nemeth.

Osim što je diplomirani inženjer građevine, Nemeth je specijaliziran za geotehničke i hidrotehničke građevinske radove, a kako kaže osim što vodi fabriku u Lukavcu zadužen je i za mnoge projekte unutar grupacije.

S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini već godinu i po, on kaže da su utisci prepozitivni i da je naišao samo na dobra iskustva do sada.

Inače, Lukavac Cement je dio grupacije Talentis koja je jedna od najvećih grupacija u Mađarskoj. Broji 400 kompanija unutar grupacije i sa više od 40.000 zaposlenih, grupacija je prisutna u svim industrijskim oblastima.

Zatim je otkrio kako je došlo do kupovine cementare u Lukavcu.

"Zainteresovani smo da izađemo sa tržišta Mađarske i zato tražimo nova tržišta. Fabrika u Lukavcu je jedna uspješna kompanija, ne samo u BiH nego i šire u regionu. Zbog toga je došlo do ulaganja u nju", kaže Nemeth.

S obzirom da se, kada je grupacija kupila cementaru u Lukavcu, pričalo kako je do toga došlo jer Mađarskoj fali cementa, Nemeth kaže da to baš i nije tako.

"Nije tačno, tačno je da su putevi snabdijevanja cementom u Mađarskoj malo otežani. Kupovinu smo isplanirali zbog onoga što ova cementara ima. Želimo ostati lideri na tržištu cementa u BiH, odnosno regiona. Zbog toga želimo da cementaru integriramo u našu Talentis grupaciju i da je povežemo sa građevinskim firmama", pojašnjava.

Nemeth ističe i to da grupacija ima u planu da ulaže i u druge oblasti izuzev građevinske.

"Kontinuirano tražimo nove mogućnosti, što se tiče naših planova smatramo da je cement nešto što značajno igra ulogu na građevinskom tržištu tako da ćemo gledati da tu proširimo naša partnerstva. Također, postoji mogućnost i za ulaganja u oblasti poljoprivrede, hotelijerstva, a nije isključen ni bankarski sektor", govori Nemeth gostujući u Klix Studiju.

U junu će biti obilježen rođendan Lukavac Cementa i to 50. Zbog toga, Nemet najavljuje veliku rođendansku zabavu koja će biti krunisana muzičkim koncertom. Ipak, zasluge što cementara postoji već pola stoljeća, Nemeth dodjeljuje građankama i građanima Lukavca te im se ovom prilikom i posebno zahvalio.

Gostovanje Tamaša Nemetha u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem Youtube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.