Ne namjeravaju stati
26

Estonska invazija na Finsku bez ispaljenog metka: Mali bijeli roboti i tehnološki bum kojem nema kraja

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Da je Estonija u protekloj deceniji postala svojevrsni tehnološki raj Evrope odavno je već poznato, ali čini se kako se baltička država ne namjerava zaustaviti samo na tome.

Naime, nekoliko estonskih kompanija napravilo je pravi bum na finskom tržištu i to putem izvoza robota koji su se dokazali kao pun pogodak za obavljanje brojnih poslova u Finskoj.

Estonski transportni roboti raspoređeni su u 14 finskih gradova i služe kako za dostavu hrane, tako iza prijevoz putnika.

"Mali roboti koji služe za dostavu hrane raspoređeni su u maloprodajnim trgovinama širom Finske. 'Rođeni' su u kompaniji Starship Technologies koja se nalazi u predgrađu Talina. Odatle je grupacija S koja se u Finskoj bavi poslovima vezanim za prehrambene proizvode, benzinske pumpe, hotelske i restoranske usluge", piše Helsingin Sanomat.

Osim robota koji služe za dostavu hrane, od ponedjeljka u Finskoj će saobraćati i tzv. robot autobus linija.

Trasa je ukupne dužine kilometar i po i služit će za prijevoz putnika između dva dijela finskog grada Tampere.

"Samovozeći minibus može da primi šest putnika i, na početku projekta, tzv. sigurnosnog vozača. Ako je potrebno, autobus može ovlastiti sigurnosnog vozača da pomogne u prelasku određenih prepreka. Robot autobus je proizvela estonska kompanija Auve Tech koja također posluje u Talinu", pojašnjavaju.

Tokom analize tehnološke invazije Estonije na Finsku, mediji su ukazali na širenje novih tehnoloških startupa diljem Finskog zaljeva.

"Ranije su se kompanije selile iz Finske u Estoniju. Sada se posao odvija od Estonije do Finske", rekao je menadžer estonskog komercijalnog predstavništva u Helsinkiju Pilvi Hamalainen.

Minibus koji će saobraćati ulicama finskog grada Tampere (Foto: Helsingin Sanomat)
Minibus koji će saobraćati ulicama finskog grada Tampere (Foto: Helsingin Sanomat)

Kako ističe, ovaj proces se nastavio uprkos negativnom ekonomskom rezultatu Estonije u posljednje dvije godine.

"Radi se u dogogodišnjem radu i trudu kompanija. Estonske kompanije su porasle", naglasio je.

Kada je riječ o razlozima uspjeha estonskih kompanija u Finskoj, Finci su objasnili šta Estonce izdvaja u odnosu na ostale.

"Snaga Estonije je agilnost. Partneri finskog servis providera uključuju turskog, francuskog i novozelandskog proizvođača autonomnih vozila. Estonski Auve Tech je završio na vrhu izbora naše kompanije. Snaga Estonaca je agilnost. Ako je došlo do kvara na vozilu, serviser je već sutra došao iz Estonije u Finsku. Francuzima je trebalo dvije sedmice da stignu", objašnjavaju.

Širenje mreže robota za prevoz hrane u Finskoj započelo 2022. godine (Foto: Helsingin Sanomat)
Širenje mreže robota za prevoz hrane u Finskoj započelo 2022. godine (Foto: Helsingin Sanomat)

Sudeći prema izjavama finskih zvaničnika, država namjerava i u narednim mjesecima širiti kapacitete u kontekstu robotizacije prijevoza. Nove narudžbe već su upućene prema Estoniji te se čini kako će mali, bijeli roboti postati još zastupljeniji na ulicama finskih gradova.

Tehnološki uspjeh Estonije na ovom polju postao je tako mnogo više od pukog eksperimenta i pilot-projekta, a država i privatne kompanije definitivno se mogu pohvaliti činjenicom da su uspjeli izvršiti invaziju na području Finske. Invaziju koju ne prati oružje kao u nekim drugim slučajevima već isključivo znanje, tehnologija i želja za unapređenjem svakodnevnog života.