Tamás Németh
15

Predsjednik Nadzornog odbora Lukavac Cementa: Proizvodnju cementa želimo učiniti još zelenijom

Tamás Németh, predsjednik nadzornog odbora Lukavac Cementa
Tamás Németh, predsjednik nadzornog odbora Lukavac Cementa
Tamás Németh diplomirani je inženjer građevinarstva i generalni menadžer kompanije Talentis International Construction Investments Kft., a od prije par mjeseci i predsjednik Nadzornog odbora Lukavac Cementa u ime novog vlasnika ove vodeće bh. cementare.

Németh posjeduje veliko iskustvo kako u vođenju mađarskih tako i međunarodnih projekata, a u nastavku pročitajte intervju s njim, gdje naglašava da je Lukavac Cement izuzetno dobra kompanija, počevši od tehnologije preko rukovodstva do zaposlenika, te da sada kao članica mađarske Talentis Grupe ima brojne mogućnosti za dalji razvoj i napredak.

Prvenstveno, Németh je predstavio Talentis Grupu i njene oblasti djelovanja.

"Talentis Grupa se nalazi u vlasništvu Lőrinca Mészárosa koji je jedan od najuspješnijih poduzetnika Mađarske i cijele CEE regije. Mészáros Grupa, koja uključuje Talentis Grupu, je ujedno najveća privatna mađarska korporativna grupa i drugi najveći poslodavac u Mađarskoj nakon Vlade. Fokus Grupe nije ograničen samo na područje Mađarske, već stalno tražimo dobre investicijske prilike u cijeloj CEE/SEE regiji. Naša polja investicija su veoma raznolika, počevši od građevinarstva, pokrivajući poljoprivredu, trgovinu pa čak i finansijske usluge", kazao je.

Lukavačka cementara se ubraja u jednu od najmodernijih u Evropi i posebno se izdvaja po upotrebi alternativnih goriva u svom proizvodnom procesu. Za razlog kupovine lukavačke cementare naveo je da je Talentis Grupa u stalnoj potrazi za dobrim investicijskim prilikama u regiji i dodao:

"To se posebno odnosi na strateški važne projekte i imovinu koju možemo razvijati vlastitim specifičnim znanjem i iskustvom. Lukavac Cement je veoma dobra fabrika, i to gledano s više aspekata, od tehnologije preko rukovodstva do zaposlenika. Zaista ima mnogo prilika za dalji razvoj i vjerujemo da je možemo razvijati integracijom u raznoliku strukturu i lanac vrijednosti naše Grupe. Naš posao u građevinarstvu i sama fabrika imaju veliki potencijal interakcije te mislimo da će ovo pripajanje Lukavac Cementa Talentis Grupi poboljšati konkurentnost obje kompanije i omogućiti im dalji rast", ističe Németh.

Lukavac Cement
Lukavac Cement

Istakao je, također, da osnovni razlog za kupovinu Lukavac Cementa nije bio nedostatak ove vrste građevinskog materijala u Mađarskoj, nego da će u budućnosti, između ostalog, biti više usmjeren i na izvoz svojih proizvoda.

"Naša grupa je aktivno tražila investicijske prilike u regiji. Lukavac Cement je bio odličan izbor za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, jer želimo zapravo iskoristiti sinergiju s našim građevinskim kompanijama, snabdijevati naše mađarske projekte i partnere dovoljnim količinama cementa ali istovremeno osigurati da Lukavac Cement zadrži svoj tržišni udio u BiH i regiji", kazao je Németh.

Siguran je da će cementara na ovaj način nastaviti s trendom rasta i razvoja s obzirom na to da ima iskusne i stručne kadrove i da će zelenim ulaganjima Talentis Grupe uspješno teći dalja modernizacija u skladu sa aktuelnim i budućim zahtjevima u cementnoj industriji. Naglasio je da se upravo razvijaju mnoge ideje i da već postoje i konkretni projekti koji će se sprovoditi u narednom periodu.

"Naši kratkoročni planovi su da cementaru u potpunosti integriramo u našu Grupu i iskoristimo potencijal ove integracije korištenjem njenog punog proizvodnog kapaciteta. Poseban fokus će biti na implementaciji projekta koji će omogućiti dodatno povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, ali pored toga razmatramo dodatna poboljšanja i razrađujemo projekte za hvatanje ugljika i primjenu solarne energije da bi proizvodnju cementa učinili još zelenijom", ističe on.

Djelujući u skladu sa Zelenom agendom koja se zalaže i potiče klimatsku neutralnost do 2050. godine, uključujući dekarbonizaciju, energetiku, te smanjenje zagađenja, Lukavac Cement je jedan od inicijatora cirkularne ekonomije u BiH, gdje se iskorištavanje otpada u resursnom i energetskom smislu stavlja kao prioritet.

Tamás Németh je kazao da će to i nadalje biti prioritet i obaveza u poslovanju Lukavac Cementa jer kompletna Mészáros Grupa maksimalno radi na smanjenju svog ugljičnog otiska, tako da će i proizvodnja u Lukavcu funkcionirati na svim principima održivosti, konstantno vodeći brigu o zaštiti okoliša.

Lukavac Cement ove godine obilježava svoj zlatni jubilej, 50 godina postojanja i uspjeha.

"Posebno ćemo jačati našu dobru saradnju s lokalnom zajednicom jer je cementara bila njen važan dio posljednjih 50 godina i apsolutno smo posvećeni nastavku ove tradicije", tim povodom je rekao Németh.