Blagi hibrid i struja
24

Opel Frontera debitovala u Istanbulu, cijena u Njemačkoj od 24.000 eura

D. B.
Potpuno nova Opel Frontera doživjela je prvi javni debi u Istanbulu u Turskoj te je zvanično zamijenio Crossland sa svojom većom karoserijom i Stellantisovom platformom.

Frontera dolazi s blagim hibridnim i potpuno električnim pogonom, a u Njemačkoj košta od 24.000 eura. Iz Opela je najavljeno da će nuditi Fronteru u standardnoj verziji s pet sjedišta, ali će biti dostupna i verzija sa sedam sjedišta.

Digitalna premijera Opel Frontere dogodila se prošlog mjeseca, kada je otkriven izgled eksterijera i unutrašnjosti novog modela. Međutim, u Istanbulu je Frontera pokazana uživo te su otkriveni detalji o pogonskim opcijama, paketima opreme i osnovnim cijenama.

Frontera je prvi produkcijski model koji nosi novi Opel Blitz logotip na prednjoj maski, a s bokova mu dolaze moderna LED svjetla. Prednji i stražnji dio imaju najnoviji Opelov dizajnerski jezik, no proporcije kabine dijeli sa Citoenovim modelom C3 Aircross.

Kompanija je odlučila jednostavno ponuditi dva paketa opreme, osnovni pod nazivom Frontera i flagship nazvan Frontera GS, koji se mogu kombinovati s dva opciona paketa.

Frontera GS u unutrašnjosti ima digitalni kokpit, dva 10-inčna ekrana smještena u isti panel, a sve verzije standardno dolaze sa "smartphone stanicom" i mnoštvom praktičnih funkcija koji naglašavaju karakter SUV-a fokusiran na porodicu.

U konfiguraciji s pet sjedišta, zapremina prtljažnika iznosi nešto više od 450 litara, odnosno 1.600 litara nakon što se obore stražnja sjedišta. Opel je potvrdio da će ponuditi i verziju s tri reda sjedišta u bliskoj budućnosti, koja će biti namijenjena većim porodicama. Opcioni krovni nosači mogu ponijeti maksimalno 240 kg tereta, uključujući krovni šator s integrisanim ljestvama, što je specijalno dizajnirano za ovaj SUV.

Opel Frontera Hybrid koristi 1,2-litarski turbobenzinski motor, kojem asistira 48V blagi hibridni sistem. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem razvija 100 KS, dok dodatnih 28 KS osigurava električni motor integrisan u 6-stepeni automatski mjenjač s duplim kvačilom. Snaga je prenosi isključivo na prednje točkove. U ponudi će biti i snažnija verzija modela Frontera Hybirid sa snažnijim 1,2-litarskim turbobenzinceom i identičnim blagim hibridnim pogonom, koja će ponuditi 136 KS.

Specifikacije električnog modela Frontera Electric nisu otkrivene, no obećan je domet veći od 300 kilometara u standardnoj formi, odnosno oko 400 kilometara u slučaju verzije dugog dometa.

Najsnažniji električni model bi mogao koristiti elektromotor snage 156 KS i bateriju kapaciteta 64 kWh, a jednostavniji sistem će biti rezervisan za osnovni model. Supermini Citroen e-C3 koristi istu Smart Car platformu te se nudi sa slabijim elektromotorom koji isporučuje 113 KS te manjom baterijom kapaciteta 44 kWh.

U Njemačkoj će Frontera Hybrid koštati najmanje 24.000 eura, dok će za model Frontera Electric biti potrebno izdvojiti oko 29.000 eura. To znači da je riječ o najpristupačnijem električnom SUV-u ove veličine, koji je značajno jeftiniji i od manje Mokke Electric, koja ima cijenu od 40.800 eura na istom tržištu.