Tokom Red Bull Showruna
134

Majstori drifta Red Bull Driftbrothers "potpisat" će sarajevski asfalt i prirediti nezaboravan oktanski spektakl

D. B.
U sklopu spektakularnog događaja Red Bull Showrun, koji će biti održan u Sarajevu 9. juna, pred mnogobrojnom publikom nastupit će i istinski majstori drifta, fenomenalni dvojac Red Bull Driftbrothers.

Red Bull Driftbrothers čine braća Elias i Johannes "Joe" Hountondji iz Njemačke, čiji je performans neizostavan dio Red Bull Showruna. Tako će biti i u Sarajevu, gdje će demonstrirati svoje impresivno umijeće.

Oni zaista pripadaju samom vrhu u svijetu drifta, sporta koji kombinuje brzinu, agilnost i visoke performanse vožnje uz oblake dima i miris spaljenih guma.

Ko su Red Bull Driftbrothers?

Elias i Joe su se počeli baviti driftom iz hobija, koji je prerastao u mnogo više pa su počeli osvajati odličja i priznanja gdje god da su se takmičili.

Johannes je stariji, rođen je 20. septembra 1980. godine u Stuttgartu, a karijeru je započeo 2009. godine i danas je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih driftera u Evropi. U timu Red Bull Driftbrothers uglavnom je odgovoran za planiranje i strateške odluke. Prije nego se fokusirao na drift, bio je talentovan košarkaš, no strast prema automobilima i sportu je prevladala.

"Drift je 'najjača' stvar koju možete raditi s automobilom. Samo krenete, a ostalo je čista sloboda", rekao je Joe jednom prilikom.

Njegov brat Elias rođen je 25. decembra 1985. godine u Ingolstadtu, inženjer je iz aero-svemirske industrije, a driftu je posvećen od 2009. godine baš kao i stariji Joe. U timu je odgovoran za sve tehničke projekte, a svaka adaptacija automobila mora dobiti njegovo odobrenje. To uključuje konstrukciju, dizajn i sva moguća poboljšanja vozila.

"Uvijek su me fascinirali automobili", kazao je Elias, koji je kao i njegov brat, "navučen" na drift.

Uspješan tim čini grupa sjajnih ljudi

U njihovom timu je Toni Riker, mehaničar s dugogodišnjim iskustvom, koji je nezamjenjiv član Red Bull Driftbrothersa.

Sven Geiger je inženjer za kojeg kolege kažu da je ranije uvijek bio mrzovoljan, no danas je potpuna suprotnost toga te je postao "sunce" tima. Radi se o izuzetno vrijednom momku, koji je najsretniji kad čuje zvuk snažnih automobila i škripu guma.

Kasra Montazami je zadužen za sve komunikacije, ali i pruža pomoć Johannesu u procesu donošenja odluka.

Deborah Hountondji, poznata i kao Debby, zadužena je za opći menadžment tima, posebno na ključnim poljima poput logistike i budžeta. Također, važna je podrška vozačima tokom takmičenja. Adolphe Hountondji je otac već pomenute trojke, a to su Joe, Elias i Debby. Riječ je o čovjeku koji nikad ne odustaje od cilja i koji ne gubi vjeru u uspjeh. Za njega loš dan ne postoji.

Najmlađi član tima je Niclas Grauschopf, mehaničar koji želi što više naučiti. U ekipi je poznat po svojoj energiji i motivaciji kojom inspiriše druge.

Tu su i ostali članovi Red Bull Driftbrothersa, Hildegard Hountondji, Adolpheova supruga koja se brine da su svi dobro, njen brat Meinrad Günthner koji pomaže u sektoru inženjeringa, Walter Lehn, čovjek zadužen za analizu podataka i medijsku podršku te Christoph Voigt, član tima koji pruža podršku na svim nivoima. Ne treba zaboraviti i Roberta Thorntona, koji je inženjerska podrška, kao ni mehaničare na takmičenjima Emmanuela i Johannesa Öxlera.

Šta Driftbrothersi voze?

Joe i Elias svoje vještine pokazuju vozeći dva za drift specijalno modificirana i pripremljena BMW-a M4 (G82). Ovi automobili su prošli brojne promjene uključujući prilagođeni izduvni sistem, sigurnosne modifikacije po FIA-inom standardu, aerodinamički paket i body kit. Za ove dvije "zvijeri" izabran je ST ovjes, koji omogućava podešavanja i izuzetno precizno upravljanje. U oba automobila je tunirani BMW-ov S58 motor, koji razvija više od 1.000 KS i 1.200 Nm obrtnog momenta.

Uzbudljive avanture i adrenalinski nastupi

Jedna od najuzbudljivijih avantura Red Bull Driftbrothers dvojca dogodila se na turneji u Švicarskoj, gdje su sa svoja dva BMW-a M4 uživali u spektakularnom driftu od Lugana, preko prevoja Neufenen i Furka, do Muzeja transporta u Lucernu.

Također, učestvovali su na legendarnom Festivalu brzine Goodwood, gdje su uprkos uskoj stazi realizirali prvi drift u tandemu na ovom mjestu ikada.

Prije nekoliko godina su zajedno s F1 vozačima Maxom Verstappenom i Danielom Ricciardom uživali u driftu na Red Bull Ringu i tako dvojcu iz svijeta Formule 1 omogućili novo, potpuno drugačije iskustvo u odnosu na koje su navikli.

Na istoj stazi u Austriji driftali su još jednom prilikom, kada su nezaboravne trenutke poklonili jednom fanu.

Drift majstorima ne smeta ni hladnoća pa su pomogli BMW M odjelu u testiranju električnog prototipa u Arktičkom krugu.

Braća su imala zanimljiv nastup i u Milton Keynesu, domu Red Bull Racinga, u sklopu proslave osvanjaja dvostruke titule u Formuli 1.

Upravo ovaj nastup može biti pokazatelj onoga što očekuje i mnogobrojnu publiku tokom Red Bull Showrun događaja zakazanog za 9. juni u Sarajevu.