Odluka u Banjoj Luci
4

Uoči sjednice Predsjedništva SDS-a: Na stolu i ostavka Govedarice i koalicija sa SNSD-om

Klix.ba
Na sjednici Predsjedništva SDS-a koja će danas tačno u podne biti održana u Banjoj Luci, predsjednik ove stranke Vukota Govedarica trebao bi podnijeti izvještaj o provedenim Općim izborima.

Prema informacijama iz krugova SDS-a očekuje se da bi Govedarica mogao pozvati predsjedništvo stranke da odbaci ovakav izborni rezultat, s obzirom na to da smatra da je nastao na osnovu izbornih prevara.

To se posebno odnosi na utrku za predsjednika RS u kojoj je u konačnici, prema rezultatima CIK-a, od Željke Cvijanović izgubio razlikom od 29.999 glasova. SDS bi zvanično trebao zatražiti ponovno prebrojavanje glasova za ovaj nivo.

S druge strane, u proteklim danima pojavile su se i informacije o tome da jedna frakcija u SDS-u, kojoj pripada i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, želi koalirati sa SNSD-om i time participirati u vlasti RS.

Jedan od zagovarača te koalicije je i potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica koji je otvoreno rekao da Govedarica personalno nije ostvario očekivani rezultat, što implicira da bi se mogla tražiti i njegova ostavka.