Vjetrovi sve lome
1

Kolaps u Evropi zbog snijega: Zatvorene škole i aerodromi, ulice neprohodne...

Klix.ba
Snijeg u Milanu (Foto: EPA-EFE)
Obilne snježne padavine prouzrokovale su brojne poteškoće širom Evrope. Saobraćajni kolaps, otkazani letovi, obustavljen željeznički saobraćaj i zatvorene škole samo su neki od problema s kojima se protekla dva dana suočava nekoliko evropskih gradova.

Više od 20 željezničkih linija jutros je otkazano u Škotskoj nakon što je jedan voz stao u Newtonu, a drugi blokirao prugu između Glasgowa i Paisleyja, piše Guardian.

Usljed obilnog snijega jutros je zatvoreno više od 50 škola širom Oxfordshirea u Engleskoj, uključujući i nekoliko državnih institucija. Blizu stotinu škola također je zatvoreno u Shropshireu, 71 u Flintshireu, 11 u Wrexhamu te 59 u Denbighshireu.

Radnici zimske službe u Engleskoj proteklih dana su radili i po više od 14 sati dnevno kako bi očistili ulice u ovoj zemlji, koje su bile neprohodne zbog snijega. Kako je jutros izjavio engleski službenik za planiranje u vanrednim situacijama Frank Bird, ulice su konačno spremne za normalizaciju saobraćaja.

Brojni kamioni sinoć su blokirali magistralni put M40 u Engleskoj kada je saobraćaj bio u potpunosti obustavljen više od sat vremena. Najveći britanski aerodrom Birmingham otkazao je skoro sve letove za vikend dok je aerodromsko osoblje čistilo piste od snijega. Londonski aerodrom također je bio zatvoren nekoliko sati.

Teška situacija pogodila je tokom vikenda i Njemačku, gdje su otkazane stotine letova zbog olujnih snježnih padavina. Najmanje 330 letova otkazano je u Frankfurtu, dok je aerodrom u Dizeldorfu bio zatvoren oko pet sati.

Trajekt s više od 300 ljudi nasukao se jučer na obali Francuske prekidajući saobraćaj u jednoj od najprometnijih luka u Evropi. Srećom, niko nije povrijeđen. U 32 dijela Francuske proglašen je narandžasti meteoalarm zbog vjetrova koji prelaze 100 kilometara na sat u nekim dijelovima zemlje. Obilan snijeg i kiša doveli su do zatvaranja dva aerodroma na francuskom mediteranskom ostrvu Korzika.

Opasni vjetrovi zahvatili su i Portugal gdje je jedna 45-godišnjakinja umrla kada je drvo palo na njen automobil u blizini Porta.

Pripadnici civilnih zaštita širom Evrope, ali i naše zemlje, upozoravaju ljude da budu oprezni tokom olujnih vjetrova koji mogu prouzrokovati ozbiljne probleme. Svi predmeti koje vjetar može podići moraju se učvrstiti, a kretanje treba svesti na minimum.